Trei elevi din Slatina, jurații filmelor +13 ani la Festivalul Internațional din Italia

394

Cel mai mare festival de film pentru copii din Europa- Giffoni, Italia, îi are și anul acesta printre jurați pe elevii slătineni, însoțiți de profesoara Grațiela Popa. Copiii vor juriza filmele câștigătoare, venind în contact cu actori și regizori de talie mondială.

Eliana Dan, Eliza Bondoc și Alexandru Prina, elevi la Școala Gimnazială Eugen Ionescu Slatina, fac parte în această perioadă din juriul de copii din zeci de țări ce analizează scurtmetrajele intrate în concurs la cea de-a 47-a ediție a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii şi Tineret „Giffoni”, Italia, cel mai mare din Europa, organizat în perioada 13 – 25 iulie. Părerea elevilor slătineni va fi ascultată de mari personalități ale filmului. Ei vizionează scurtmetrajele destinate copiilor intrate în concurs, ce reprezintă lecții de viață, părerea lor fiind decisivă în desemnarea câștigătorilor. Copiii- jurați discută între ei, spun ce a înţeles fiecare, cum au perceput mesajul, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, poartă discuţii cu actorii, cu realizatorii şi stabilesc un clasament al capodoperelor cinematografice, văzut prin ochii lor.

Cei trei elevi, aleși pe criteriul recompensei pentru rezultatele excepționale înregistrate în cursul anului școlar, sunt însoțiți de Grațiela Popa, profesoară de matematică la Școala Generală „Eugen Ionescu” Slatina, ce reprezintă din 2011 România la acest festival. “Delegația noastră jurizează anul acesta filmele din concurs la categoria +13. Festivalul a început în forță, cu un film foarte bun – “Regina șahului” (Uganda). Copiii sunt fascinați de ce se întâmplă aici. Ieri au întâlnit-o pe marea actriță de la Hollywood Julianne Moore. Sunt într-o lume a magiei, după cum e și numele ediției de anul acesta: Into the magic. Ei participă și la atelierele pentru copii organizate pe străzile orașului.”, a declarat prof. Grațiela Popa pentru Realitatea Oltului.

De-a lungul anilor de participare la acest festival elevii slătineni și profesoara lor i-au întâlnit pe Richard Gere, Nicolas Cage, Hilary Swank, Jennifer Aniston, producătorul Claudio Gubitosi şi alţii.

Citiți și: https://realitateaoltului.ro/2016/07/19/eleve-din-slatina-juratele-celui-mai-mare-festival-de-film-din-europa/

Activitatea elevilor- jurați nu se limitează doar la impresii privind capodoperele cinematografice și a întocmi un clasament așa cum sunt ele văzute prin ochiul lor critic, aceștia participând și la diverse ateliere prin care sunt inițiați în tainele cinematografiei, vor sta de vorbă cu actori și regizori și vor reprezenta cu cinste România.

Pe aceeași temă:

https://realitateaoltului.ro/2016/10/25/filmele-festivalului-international-din-macedonia-jurizate-de-olimpici-slatineni/

https://realitateaoltului.ro/2016/11/01/elevii-slatineni-au-jurizat-filme-europene/

Elevii-jurați slătineni își mai spun, din 2013, cuvântul cu privire la filme pentru copii intrate în concurs și în cadrul Festivalului Internaţional de la Scopje, Macedonia.