Eleve din Slatina, juratele celui mai mare festival de film din Europa

378

Coordonate de profesoara Grațiela Popa, trei eleve din Slatina reprezintă în această perioadă România în Italia, la cel mai mare festival de film pentru copii din Europa – Giffoni, Italia. Delegația noastră are un cuvânt de spus în desemnarea filmelor câștigătoare, având posibilitatea de a solicita informații lămuritoare despre scurtmetrajele din concurs de la actori și regizori de talie mondială.

Cu o echipă de câţiva elevi, aleși pe criteriul recompensei pentru rezultatele excepționale înregistrate în cursul anului școlar, Grațiela Popa, profesoară de matematică la Școala Generală „Eugen Ionescu” Slatina, reprezintă din 2011 România la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Tineret „Giffoni”, Italia, cel mai mare din Europa, unde participă peste 3300 de copii din 50 de țări. Anul acesta, delegația de elevi este compusă din Rebeca Dîrstaru, Daria Cîrstea şi Iliana Maria, a căror părere va fi ascultată de mari personalități ale filmului. Fetele vizionează scurtmetrajele destinate copiilor intrate în concurs, ce reprezintă lecții de viață, părerea lor fiind decisivă în desemnarea căștigătorilor. Copiii- jurați discută între ei, spun ce a înţeles fiecare, cum au perceput mesajul, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, poartă discuţii cu actorii, cu realizatorii şi stabilesc un clasament al capodoperelor cinematografice, văzut prin ochii lor.

Rebeca Dîrstaru, olimpica la Lectură, clasa a V-a, a fost vocea României privind producția New York Academy

Rebeca Dîrstaru, olimpica la Lectură, clasa a V-a, a fost vocea României privind producția New York Academy

„Aseară am vizionat filmul New York Academy, o caproducție SUA- România rulată în afara concursului, cu Maia Morgenstern și alți actori români în roluri secundare și au avut onoarea ca la discuțiile despre vizionare cu actorul principal Nicholas Galitzine și regizorul american Michael Damian să avem microfonul pentru a pune o întrebare. Rebecca (nr.r- olimpică națională la lectură) s-a descurcat de minune”, ne-a dezvăluit profesorul Grațiela Popa.
Dacă în cei 5 ani de participare la acest festival elevii slătineni și profesoara lor i-au întâlnit pe Richard Gere, Nicolas Cage şi Hilary Swank, producătorul Claudio Gubitosi şi alţii, anul acesta vor da nas în nas cu Jennifer Aniston.
Festivalul Giffoni se află anul acesta la cea de-a 46-a ediţie și se desfășoară în perioada 15-24 iulie.
Elevii-jurați slătineni își mai spun, din 2013, cuvântul cu privire la filme pentru copii intrate în concurs atât în cadrul Festivalului Internaţional de la Scopje, Macedonia, cât și la Festivalul Internaţional de Film şi Carte pentru Copii „Dream Fest Slatina”.

IMG-20160719-WA0000