Oalele de lut, cojoacele și iile oltenești “luară ochii” chinezilor

304

Văzură chinezii, pipăiră și le plăcură obiectele realizate cu migală de meșterii populari olteni expuse la Palatul Parlamentului, iar latura cultural-spirituală a Oltului le “luă maul” multora veniți să se laude că au cu ce. Evenimentul româno-chinez se dovedi un succes pentru standul oltenesc, ce scoase la rampă artiști valoroși.

Ceramică de Româna și Vădastra, ii de Cezieni, cojoace de Vădastra, sculpturi de Corbu, fotografii din tabere de creație și prezentarea unor locuri cu potențial turistic de pe meleaguri oltenești și-au făcut loc la expoziția de la forumul „China – Central and Eastern European Countries (CEEC) Political Parties Dialogue 2017“ (Dialogul partidelor politice China – țările Europei Centrale și de Est 2017), organizat la Palatul Parlamentului pe 13 și 14 iulie. Consiliul Județean Olt a trimis reprezentanți de marcă la forumul organizat de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din Romania (UNCJR) împreună cu PSD și cu Republica Populară Chineză. Expoziția a avut ca subiect principalele atracții turistice dar și de prezentare a costumului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești, a muzicii populare și a dansurilor precum și a unor obiecte realizate de meșteri populari.

“Oficialii chinezi, dar și cei aflați în suită au fost deosebit de atrași de expoziția de fotografie reprezentată de lucrări fotografice realizate în cadrul taberelor de fotografie realizate în județul Olt în ultimii patru ani și semnate de artiștii fotografi Valeru Ciurea, Robert Kovacs și Ionela Fugărețu cât și de de obiectele expuse: ceramică de Valea Oltețului realizată de meșterul Ștefan Trușcă de la Româna-Balș; ceramică de Vădastra realizată de meșterul Ionel Cococi de la Vădastra; sculptură tradițională în lemn realizată de meșterii Gheorghe Tănase și Alexandru Stan de la Corbu; costume populare din colecția Alexandrina Olguța Filip de la Cezieni; cojoace realizate de meșterul popular Dumitru Liceanu de la Vădastra, cât și de albumele și cărțile oferite, materiale de promovare a județului Olt. A fost, pentru noi, un bun prilej de a prezenta latura cultural-spirituală a județului Olt dar și de a face un schimb de impresii și informații cu reprezentanții celorlalte Consilii Județene prezente la acest mare eveniment”, declară Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul  Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

Alături de Ciurea, din delegația Oltului a mai făcut parte un alt reprezentant al CJCPCT Olt- George Smarandache și meșterul ceramist Ionel Cococi.

Au mai expus reprezentanții județelor Vâlcea, Vrancea, Teleorman, Arad, Brașov, Tulcea, Mehedinți, Ialomița, Prahova și Buzău.