Poliţişti, pompieri sau jandarmi, ţepuiţi la salariu. Sindicatele ripostează

43862

Circa 150 de poliţişti sau angajaţi ai poliţiei din Olt, la care se adaugă pompieri sau jandarmi, angajaţi înainte de 2008, sunt înşelaţi lunar la calcularea salariului, salariul de bază nefiind adus la nivelul salariului minim. Înşelătoria a fost pusă pe masa ministerului de către sindicate, care mai solicită şi majorarea drepturilor personalului MAI în raport cu cei din învățământ și sănătate.

Ei sunt cei care aplică legea, însă legea nu se aplică şi în cazul lor. O anomalie tipic românească, ce a fost readusă în discuţie de către sindicate, care aşteaptă un răspuns de la ministerul de resort. Numeroşi poliţişti, pompieri, jandarmi şi angajaţi din cadrul MAI au constatat că grila lor de salarizare nu a fost actualizată la salariul minim garantat în plată, fiind astfel înşelaţi la salariu lunar. „La nivel naţional, sindicatele reprezentative au avut o întâlnire luna trecută cu doamna ministru, în cadrul căreia am ridicat această problemă şi am solicitat ministerului de resort să intre în legalitate, mai ales că noi suntem cei care aplicăm legea. Dacă nouă, celor care ne ocupăm cu aplicarea legii, nu ni se respectă legile privind salarizarea, înseamnă că nu avem ce să mai căutăm la serviciu! Sunt poliţişti în structuri care nu au salariul de bază adus la nivelul salariului minim. Dacă, spre exemplu, celor încadraţi în 2016 li se calculează salariul de bază raportat la 1250 lei, iar celor care vor fi încadraţi în acest an raportat la 1450 lei, cei anterior încadraţi nu au fost aduşi la nivelul de salarizare actual. Există discrepanţe de salariu între persoane cu aceeaşi vechime, aceeaşi vârstă, aceeaşi treaptă. Astăzi am reamintim Guvernului că nu a apărut nimic în urma discuţiilor din ianuarie. HG 1/2017 stabileşte salariul minim pe economie la 1450 lei, dar şi sancţiuni, în premieră, pentru angajatori. Nu vrem să fim puşi în situaţia ca ministerul să plătească sancţiuni, când ar putea reactualiza salariile în cuantumul acelor sancţiuni”, ne-a lămurit şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Olt, Cristel Ioţu, totodată şi preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”- Filiala Olt.
La nivelul Oltului, potrivit liderului de sindicat, 21 de persoane s-au adresat deja sindicatului solicitând sprijin pentru o eventuală reprezentare în instanţă, în situaţia menţionată găsindu-se circa 50 de angajaţi din rândul personalului civil contractual. În ceea ce priveşte poliţiştii, este estimat numărul de 100 de persoane care se află în această situaţie, în prezent sindicatul efectuând acţiunea de identificare.
Totodată, SNPPC a readus în atenţia guvernului şi salarizarea tuturor angajaţilor MAI, solicitând majorarea drepturilor în raport cu cele ale personalului din învăţământ sau sănătate. Solicitarea sindicatului, postată şi pe o reţea de socializare, s-a bucurat de numeroase aprecieri şi distribuiri.
„Reamintim guvernului Grindeanu că salariile polițiștilor, jandarmilor, pompierilor și personalului contractual din MAI nu au fost majorate din octombrie 2008. Personalul MAI este discriminat în raport cu personalul din sănătate și învățământ. Nu dorim să intrăm într-o logică conflictuală, suntem deschiși dialogului, dar solicităm respect pentru valoarea muncii noastre. În momentele de criză socială angajații MAI au demonstrat profesionalism și disponibilitate, calități care au dus la o soluție finală benefică statului de drept prin menținerea echilibrului social. Am apărat și protejat viața și integritatea corporală, bunurile publice și private. Statul de drept, în schimb, nu a recompensat pe măsură munca noastră. Profesia de polițist este e o profesie de vocație și risc. În ultimii doi ani am plătit scump, cinci polițiști fiind decedați și șase răniți grav, totul doar pentru a proteja ordinea și liniștea publică. În concluzie, dorim să evităm conflictul și vă solicităm cu prioritate eliminarea disfuncțiilor salariale existente, prin majorarea acestor drepturi personalului MAI în raport cu cei din învățământ și sănătate.”, este poziţia ANPPC.