Filmele Festivalului Internațional din Macedonia, jurizate de olimpici slătineni

279

Patru elevi olimpici la matematică de la Școala „Eugen Ionescu“ Slatina se află alături de profesoara lor Grațiela Popa la Scopje, unde se desfășoară Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Delegația României va juriza filmele câștigătoare ale festivalului, având posibilitatea de a solicita informații lămuritoare despre scurtmetrajele din concurs de la actori și regizori de talie mondială.

Aleși pe criteriul recompensei școlare pentru rezultatele extraordinare înregistrate la olimpiadele și concursurile de matematică, patru elevi de la Școala „Eugen Ionescu“ Slatina participă în aceste zile, până pe 27 octombrie, la Festivalul Internațional de Film pentru Copii de la Scopje, Macedonia. Îndrumați de către dascălul care le-a dezvăluit la clasă tainele matematicii și i-a îndrumat către performanță, profesoara Grațiela Popa, elevii slătineni fac parte din juriu, părerea lor asupra scurtmetrajelor din concurs fiind ascultată de către regizori și actori. Sandra Bălu, Cristina Mărgheanu, Matei Simionescu şi Cosmin Cazangiu jurizează la secțiunea cadeți filmele artistice și documentare participante la cea de-a IV-a ediție a festivalului macedonean. Slătinenii se numără printre cei 50 de membri ai juriului veniți din afara Macedoniei, din țări precum Italia, Serbia, Georgia, Croaţia, Rusia, SUA şi Azerbadjan, în total proiecțiile din concurs fiind jurizate de 600 de persoane.
Activitatea elevilor- jurați nu se limitează doar la impresii privind capodoperele cinematografice și a întocmi un clasament așa cum sunt ele văzute prin ochiul lor critic, aceștia participând și la diverse ateliere prin care sunt inițiați în tainele cinematografiei, vor sta de vorbă cu actori și regizori și vor reprezenta cu cinste România. Astăzi, delegația noastră va sublinia, la întâlnirea delegațiilor străine, specificul țării pe care o reprezintă. „Am venit aici cu sarmale, cozonaci şi zacustă, iar la seara internaţională vom purta tricouri inscripţionate şi vom avea la gât tricolorul“, a declarat prof. Popa.
Slătinenii nu sunt la prima participare în juriul din Macedonia, în fiecare an profesoara Popa recompensându-i pe cei mai silitori elevi cu astfel de motivații atât la acest festival, cât și la festivalul-mamă din Italia- „Giffoni”, cel mai mare din Europa. Elevii-jurați slătineni își spun, din 2013, cuvântul cu privire la filme pentru copii intrate în concurs atât în cadrul Festivalului Internaţional de la Scopje, Macedonia, cât și la Festivalul Internaţional de Film şi Carte pentru Copii „Dream Fest Slatina”. La cel din Italia, experiența este mai veche, din 2011. Anul acesta, în iulie, delegația școlii slătinene a fost compusă din Rebeca Dîrstaru, Daria Cîrstea şi Iliana Maria.
În cei 5 ani de participare la aceste festivaluri, elevii slătineni și profesoara lor i-au întâlnit pe cu Jennifer Aniston, Richard Gere, Nicolas Cage şi Hilary Swank, producătorul Claudio Gubitosi şi alţii.

Mai puteți CITI:

Eleve din Slatina, juratele celui mai mare festival de film din Europa

Graţiela Popa, dascălul care construieşte frumosul