O fată dintr-un sat oltean, campiona Europei la box, luptă în Italia pentru calificarea la Jocurile Olimpice

4613

Opt pugilişti români, patru fete şi patru băieţi, vor participa în perioada 3-11 martie la turneul de la Busto Arsizio (Italia), penultima competiţie care oferă biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Printre ei, și o fată din satul Reșca al comunei oltene Dobrosloveni, campioana Europei la box și deținătoarea Cupei Națiunilor la box (Serbia), desemnată este cea mai bună sportivă a județului Olt în 2023.

O pugilistă, cea mai bună sportivă a Oltului în 2023. Clasamentul celor mai buni sportivi din județ la probele olimpice | Realitatea Oltului

Turneul de la Busto Arsizio reuneşte 626 de boxeri (235 fete şi 391 băieţi) din 113 naţiuni şi pune la bătaie 21 de locuri cotă pentru turneul feminin, respectiv 28 la masculin. Lotul feminin al României, format din pugilistele Mihaela Bădescu (cat. 50 kg), Claudia Nechita (cat. 57 kg), Loredana Marin (cat. 60 kg) şi Andra Sebe (cat. 66 kg), antrenate de Adrian şi Mihaela Lăcătuş, va face deplasarea la sfârşitul lunii februarie în Italia, în timp ce Cosmin Gîrleanu (cat. 51 kg), Robert Jitaru (cat. 63,5 kg), Marcel Nistreanu (cat. 71 kg) şi Paul Andrei Arădoaie (cat. 80 kg) vor fi însoţiţi de antrenorii Dumitru Dorobanţu şi Valentin Vrânceanu.

Mihaela Bădescu este din județul Olt, a început să practice boxul la Caracal, este componentă a „Centrului National Olimpic de Pregătire a Junioarelor” de la Slatina, încă din primul an de juniorat. Ea mai deține în palmares Cupa națiunilor la Box, câștigată în Serbia în ianuarie 2023 și medalia de aur la Campionatul European din Armenia (48kg).

Cupa Națiunilor feminine a ajuns într-un sat din Olt. Mihaela Bădescu, cea mai bună sportivă a turneului din Serbia de la categoria tineret | Realitatea Oltului

Pentru a obţine calificarea la Paris, Mihaela Bădescu trebuie să se califice în semifinale, la fel Loredana Marin şi Andra Sebe. La categoria Claudiei Nechita sunt disponibile însă doar două locuri şi are nevoie să ajungă în finală. Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg) a obţinut deja calificarea la Paris 2024.

România, locul 2 pe națiuni la Campionatele Europenele de Box din Armenia. Oltenii Bădescu și Tudoroiu, AUR și ARGINT | Realitatea Oltului

La băieţi, sunt patru locuri la toate categoriile boxerilor români, astfel că accederea în semifinale le-ar aduce automat şi calificarea olimpică.

Ultimul turneu care acordă locuri cotă va avea loc la Bangkok, în Thailanda, în perioada 23 mai-3 iunie.