Astăzi este Ziua mondială a albinelor. Plățile APIA pentru apicultori se fac până la 30 iunie

110

În fiecare an, la 20 mai, este sărbătorită Ziua mondială a albinelor. Cu această ocazie, Ministerul Agriculturii reamintește astăzi că ajutorul de stat oferit apicultorilor se va acorda până la finele lunii viitoare.

Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, Ziua mondială a albinelor  evidenţiază importanţa albinelor pentru umanitate şi atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.
Cu această ocazie, Ministrul Agriculturii reamintește că, recent, s-a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.866.000 lei, echivalentul sumei de 12.034.334 euro, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Plățile se fac până la 30 iunie 2024.