Brățara dacică de la Optași Măgura intră într-un circuit muzeal național. Prima expoziție, la Buzău

64

Iubitorii de istorie pot admira de circa doi ani și jumătate la Muzeul Județean Olt o brățară dacică din aur, descoperită în comuna Optași Măgura de un localnic care săpa șanțul temeliei unui gard. Obiectul extrem de valoros, de pe timpul lui Burebista, intră din această lună în circuitul muzeal național, urmând să fie admirată în cadrul expozițiilor de profil organizate în țară. Prima oprire va fi la Buzău.

Cum a încercat un oltean să vândă comoara dacilor la amanet. Nu s-a mulțumit cu 100 milioane vechi | Realitatea Oltului

Copiii au găsit o brățară din aur cu cap de lup și corp de șarpe. Poliția le cercetează tatăl | Realitatea Oltului

INCREDIBIL Brăţara dacică descoperită la Optaşi, de pe vremea lui Burebista | Realitatea Oltului

Brățara dacică de aur care a fost descoperită la Optași Măgura în anul 2015 și identificată de către autorități ca obiect de patrimoniu abia doi ani mai târziu când descoperitorul a încercat s-o valorifice, este expusă la Muzeul Județean Olt din anul 2021, după o lungă perioadă de expertiză la Muzeul Național de Istorie. În această lună, ea va putea fi admirată și de iubitorii de istorie și artă din Buzău, făcându-și debutul în circuitul expozițional național.

,,Brățara dacică de la Optași Măgura intră într-un circuit muzeal național. Astfel, prima locație unde va fi expusă este Muzeul Județean Buzău. În data de 21 mai 2024 va avea loc prezentarea acesteia către public.ˮ, a anunțat managerul Muzeului Județewn Olt, George Smarandache

Brățara dacică descoperită în Olt a revenit acasă | Realitatea Oltului

Specialiștii au decis că obiectul din aur de 24 karate, de peste 100 grame, datează de pe vremea lui Burebista. „Este o brățară dacică de aur, descoperită la Optași Măgura, în județul Olt, care în prezent constituie obiectul unor investigații atât de natură juridică, cât și de natură arheologică științifică. Este o brățară de aur, databilă la mijlocul secolului I î. Hr., decorată cu un cap de dragon înaripat după modelul brățărilor deja cunoscute de la Sarmisegetuza, dar nu are decât două spirale și nu se termină în mod simetric la cealaltă extremitate tot cu un cap de dragon. Este o brățară simplă, realizată prin tehnica baterii, dintr-un lingou. Este al doilea obiect de aur cunoscut în Muntenia din civilizația dacică și are calitatea de a fi și cel mai greu obiect de aur dacic cunoscut până în prezent la sud și la est de Carpațiˮ, a declarat pe timpul expertizării la Muzeul Național de Istorie a României directorul Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Din păcate, brățara a fost tăiată cu o daltă sau cu o pilă.