Compania de Apă Olt explică DE CE OPREȘTE apa noaptea

318

Sistemul de alimentare cu apă a fost proiectat și construit pentru un anumit comsum de apă, creșterea acestuia făcând imposibilă alimentarea cu apă până la reumplerea rezervoarelor. Este explicația logică pe care Comapnia de Apă Olt o dă celor nemulțumiți de oprirea aliemntării cu apă din sistemul public pe timp de noapte.

Pentru că este nevoită să oprească alimentarea cu apă pe timpul nopții în anumite localități, din cauza consumului mare de apă, Compania de Apă Olt s-a trezit cu un val de critici și nemulțumiri din partea consumatorilor, nevoiți să retrăiască vremurile antedecembriste, când primeau apă cu porția. CAO explică faptul că decizia este impusă de o situație de urgență, iar consumatorii ar trebui să înțeleagă faptul că sistemul de aliemntare nu poate face față unui consum mai mare decât cel pentru care a fost proiectat și construit.

Citește și:

Apa a ajuns un lux și la Valea Mare. Alimentarea NOAPTEA, oprită la Recea și Zorleasca

sau pe aceeași temă:

Apa începe să devină un lux la Dobroteasa. După ora 22.00, nu mai curge strop la robinete

,,Atunci când Compania de Apă Olt oprește alimentarea cu apă, într-o localitate, chiar dacă este pandemie sau caniculă, este vorba de o situație de urgență sau de o avarie pe rețelele de alimentare cu apă. Majoritatea întreruperilor, din ultimele zile, au fost cauzate de consumul mare de apă, mai ales seara, când apa din rețeaua publică este folosită pentru a uda grădinile sau gazonul.

Sistemul de alimentare cu apă a fost proiectat și construit, în baza legislației din România, care prevede ca utilizarea apei să fie, exclusiv, pentru consumul casnic. Astfel, s-a stabilit numărul de foraje necesare, volumul rezervoarelor de acumulare, parametrii electropompelor din forajele de apă  și din stațiile de pompare

Utilizarea apei în alte scopuri, pentru a uda grădina, gazonul, pentru umplerea bazinelor și piscinelor, duce la dezechilibre între cantitatea de apă extrasă si acumulata în rezervoare si cantitatea de apă care se pompeaza în rețeaua de distribuție.

Un rezervor de acumulare apă se umple între 5 și 7 ore. Umplerea lui nu se poate face decât prin oprirea furnizării apei potabile către consumatori.”, este explicația oferită de CAO.

Poate ar fi cazul ca operatorul să regândească taxarea serviciului și, pentru descurajarea consumului suplimentar de apă (ce se consumă în plus față de nivelul maxim stabilit per gospodărie), să fie plătit la un alt preț.