5 ani de la COLECTIV, omagiați cu tratament gratuit pe viață pentru victime. Din Olt a murit o fată și au supraviețuit doi tineri

196

Azi, România plânge cele 65 de suflete făcute scrum în urmă cu cinci ani în incendiul din Colectiv. Una dintre victime își doarme somnul de veci la Gostavățu. Printre cei 146 de tineri care au scăpat infernului se numără și doi supraviețuitori olteni. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, chiar azi, legea prin care cheltuielile aferente tuturor tratamentelor pentru victimele tragediei vor fi plătite de stat, pe toată durata vieții acestora.

30 octombrie 2015. O zi tragică, în care au pierit zeci de suflete. Azi, la cinci ani de la incendiul din Colectiv, evenimentul continuă să aducă durere și să provoace frustrare. Durerea celor care-și plâng dispăruții este la fel de adâncă, revolta multora împotriva sistemului de sănătate la fel de puternică, mărturiile supraviețuitorilor, dintre care mulți încă purtați prin spitale, la fel de șocante.

În incendiul de acum trei ani au murit 65 de persoane, iar alte 146 au fost rănite. Printre sufletele care ne-au părăsit s-a numărat și o olteancă, ce îşi doarme somnul de veci la Gostavăţu, lângă Caracal, localitate din care provine mama sa. Andreea Ştefan avea 28 de ani şi a fost cea de a 58-a victimă a incendiului din clubul bucureştean. Tânăra s-a stins din viaţă într-o clinică din Germania.

Victimă de la Colectiv, înhumată la Gostavăţu

 

Printre supraviețuitori se numără și un scorniceștean: Răzvan Mantu, din cartierul scorniceştean Mogoşeşti, absolvent al liceul din localitate, ofiţer de poliţie detaşat în cadrul IPS Ilfov. În seara de vineri, seara tulburătoarei tragedii, se afla în clubul Colectiv la concertul trupei „Goodbye to Gravity” împreună cu cea pe care o alesese parteneră de viaţă. Olteanul s-a aflat pe lista persoanelor aflate în stare gravă, în timp ce iubita sa a fost înmormântată la Timişoara, oraşul natal.

Tânărul nu este singurul supraviețuitor oltean din Colectiv. Andreea Șuță, din cartierul scorniceştean Teiuşi, a  suferit arsuri la mâini şi gât şi a fost internată la Spitalul de Arşi. Tânăra s-a detașat de eticheta de rănit în Colectiv și și-a continuat studiile.

Despre Colectiv în știrile Realitatea Oltului:

Supraviețuitoarea Colectiv din Scornicești: mă consider norocoasă că am ajuns la Spitalul de Arşi

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, chiar în ziua în care se împlinesc cinci ani de la incendiul din Colectiv, legea prin care cheltuielile aferente tuturor tratamentelor pentru victimele tragediei vor fi plătite de stat, pe toată durata vieții acestora. Potrivit decretului semnat de șeful statului, cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.