Supraviețuitoarea Colectiv din Scornicești: mă consider norocoasă că am ajuns la Spitalul de Arşi

1326
foto: facebook

La doi ani de la Colectiv, evenimentul care a traumatizat întreaga țară, continuă să aducă durere și să provoace frustrare. Mărturiile supraviețuitorilor sunt șocante, durerea celor care-și plâng dispăruții la fel de adâncă. În timp ce mulți condamnă  sistemul de sănătate sau tratamentul primit la Spitalul de Arși, olteanca Andreea Șuță, una dintre supraviețuitoare, se consideră norocoasă că a ajuns acolo. A absolvit facultatea și-și continuă studiile postuniversitare în biochimie. Încearcă să se detașeze de eticheta de rănit în Colectiv, ultima postare pe rețeaua de socializare ce aduce aminte  de suferința provocată fiind din decembrie 2015.

 Astăzi se împlinesc doi ani de la Colectiv. În noaptea de 30 octombrie 2015, după ce în clubul Colectiv, în care se aflau în jur de 300 persoane, a izbucnit un incendiu, și-au pierdut viaţa 64 de tineri. Alţi 146 au fost răniţi.

După 2 ani, coşmarul supravieţuitorilor continuă, iar  mulți vorbesc zilele acestea despre realitatea cruntă dintr-un spital românesc şi cum au ajuns în străinătate cu rănile pline de infecţii intraspitaliceşti. Fiecare a ales propria cale spre vindecare: unii vor să se detaşeze de eticheta de rănit în Colectiv, alţii, dimpotrivă, vor ca nimeni să nu uite ce s-a întâmplat în clubul morţii. Din prima categorie face parte și o olteancă care a ales să nu mai amintească public nimic despre acea noapte și spune că “astăzi, sunt cât de bine puteam fi în situaţia dată” și că se consideră norocoasă că a ajuns la Spitalul de Arși.

Mulțumiri pentru personalul din “spitalul ăla naşpa”.

Andreea Şuţă, din cartierul scorniceştean Teiuşi, de 25 de ani, absolventă în 2013 a Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina, profil învăţători- educatoare, iar anul acesta al Facultății de Medicină Veterinară și devenind inginer în chimie alimentară, își continuă studiile postuniversitare la Biochimie și Biologie Moleculară. În Colectiv,  tânăra a suferit arsuri la mâini şi gât şi a fost internată la Spitalul de Arşi.

https://realitateaoltului.ro/2015/11/04/studenta-din-scornicesti-printre-victimele-din-colectiv-starea-ei-este-stabila/

Alintată de către prieteni Toupou, olteanca s-a detașat de eticheta de rănit în Colectiv și a ales să nu mai vorbească despre acea noapte. Nici zilele acestea, când colegii supraviețuitori au postat pe rețelele de socializare gânduri, amintiri sau povestiri despre coșmarul trăit, nu a făcut-o. Pentru ea, cadrele medicale de la Arși sunt persoane minunate care-și fac treaba și oferă îngrijire medicală mult peste nivelul României. A recunoscut pe 14 decembrie 2015, pe pagina sa de socializare, ultima postare cu referire la Colectiv.

“Azi, două din cele patru persoane care m-au întrebat ce-am păţit la mănă (se întâmplă mult prea des), aflând că am fost la Spitalul de Arşi, au avut de zis: „Vai, ce naşpa!” Iisuse! Voi gândiţi măcar puţin sau sunteţi doar risipă de piele? Oare unde îi este unui ars mai bine decât într-un spital de arşi? Sincer, mai norocoasă decât pentru că am ieşit din Colectiv doar cu 8% suprafaţă corporală arsă mă consider pentru faptul că am ajuns la acel spital. Spitalul de Arşi oferă îngrijire medicală mult peste nivelul României, în condiţiile din România. Totul funcţionează la cel mai înalt nivel, inclusiv kinetoterapia, inclusiv consilierea psihologică. Bine că a fost scandalul cu infecţiile şi voi, ăştia care n-aveţi habar o iotă de microbiologie, v-aţi format repede păreri.

Nu există suficiente cuvinte de mulţumire care să exprime recunoştinţa pe care o am pentru întregul personal din acel spital. Acolo sunt oameni care îşi fac treaba impecabil, persoane minunate cu care am legat prietenii, iar eu, astăzi, sunt cât de bine puteam fi în situaţia dată; am o grefă superbă datorită lui Panazan Teodor, medic specialist chirurgie plastică, şi lui Buzea Cezar, medic rezident, medicii în a căror grijă am fost şi care m-au impresionat prin priceperea şi dedicarea lor. Evident sunt multe alte nume de menţionat, foarte multe, destule zeci chiar, dar deja am scris prea mult. Şi dacă tot v-am pus la curent cu starea mea de sănătate, azi am reuşit să strâng pumnul meu nemişcat de 5 săptămâni şi grefat, iar asta după doar 3 şedinţe de kinetoterapie în spitalul ăla „naşpa”.

Apropo, ştiţi cât de prost plătite sunt persoanele astea pe care le laud eu aşa de mult? Ştiţi cât de puţin primeşte o infirmieră care era strigată şi din câte trei saloane concomitent? Dacă nu ştiţi, poate ar trebui să vă interesaţi.”, a postat Andreea.

Și alți olteni în Colectiv

Andreea Șuță  nu este singurul supraviețuitor oltean din Colectiv. Un alt scorniceștean se afla în club acum doi ani la momentul incendiului: Răzvan Mantu, de  29 de ani, din cartierul scorniceştean Mogoşeşti, absolvent al liceul din localitate, ofiţer de poliţie detaşat în cadrul IPS Ilfov.

În seara de vineri, seara tulburătoarei tragedii, se afla în clubul Colectiv la concertul trupei „Goodbye to Gravity” împreună cu cea pe care o alesese parteneră de viaţă. Olteanul s-a aflat pe lista persoanelor aflate în stare gravă, în timp ce iubita sa a fost înmormântată la Timişoara, oraşul natal.

https://realitateaoltului.ro/2015/11/05/un-alt-oltean-printre-victimele-din-colectiv/

Una dintre victimele de la Colectiv îşi doarme somnul de veci la Gostavăţu, lângă Caracal, localitate din care provine mama sa. Andreea Ştefan avea 28 de ani şi a fost cea de a 58-a victimă a incendiului din clubul bucureştean. Tânăra s-a stins din viaţă într-o clinică din Germania.

Victimă de la Colectiv, înhumată la Gostavăţu