Polițiștii care au urmărit și oprit șoferul beat și fără permis, anchetați și puși să repare Loganul bușit în altercație

4200

Eroii zilei au devenit anchetații zilei. În loc să fie premiați pentru curaj și dați exemplu că au reușit să oprească un tânăr teribilist care ar fi putut provoca poate o tragedie pe șosea, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bobicești și cei din localitatea Oboga, pe raza căreia a fost urmărit și oprit autoturismul, au intrat în vizorul șefilor, care le-au cerut explicații și i-au pus să repare autospeciala poliției, bușită în acțiune.

În urmă cu o săptămână, trei băieți teribiliști s-au luat la întrecere cu poliția, pe ruta Oboga- Iancu Jianu. Șoferul minor era băut și nu avea nici permis de conducere. Urmărirea ca-n filme s-a soldat cu avarierea autoturismului de poliție. Acțiunea agenților de poliție care au reușit să pună capăt cursei periculoase a tinerilor a atras însă din partea șefilor reproșuri. Eroii zilei – agent principal Florea Mihai și agent principal Stănica Eugen, cărora le-au sărit în sprijin pentru blocarea autoturismului urmărit agent Barbu Alexandru, agent Mitricoiu Adela și agent Șerban Claudiu, au fost luați la întrebări de șefi și puși să repare autoturismul de serviciu avariat. Acțiunea IPJ Olt împotriva oamenilor săi a fost astăzi dezvăluită de către Sindicatul Europol, care le-a transmis agenților de poliție că le va fi alături în situația în care vreun șef îndrăznește să îi cerceteze administrativ pentru avariile autospecialei.

Dezvăluirea Sindicatului Europol:

“Zilele trecute, doi polițiști din cadrul IPJ Olt, știți voi, din aceia care iau salariu degeaba și care sunt pe-o „mână” cu clanurile, au îndrăznit să pornească în urmărirea unui autoturism care circula haotic, avea viteză mare și a fost la un pas să ia niște pietoni pe capotă și să lovească alte autoturisme care circulau regulamentar.

După cum era de așteptat, la vederea echipajului de poliție, conducătorul autoturismului a mărit viteza în încercarea de a scăpa. După aproximativ 15 km de urmărire prin trafic, cu celebrul Logan de 1.4 benzină, ediție 2006, șoferul autoturismului a încercat să evite blocajul de pe carosabil, care era amplasat de colegii veniți în sprijin, însă a fost acroșat în lateral spate și scos de pe drum de cei doi polițiști care îl urmăreau.

Din autoturism au încercat să fugă 3 persoane, însă nu au avut nicio șansă pentru că polițiștii i-au imobilizat imediat. Șoferul autoturismului, în vârstă de 16 ani, care evident că nu deținea permis de conducere, avea o concentrație alcoolică în sânge de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, și i-a fost încredințată mașina tocmai de proprietar, care se afla și el printre cei 2 pasageri.

Cu toate acestea, deși prin acțiunea lor ireproșabilă, au prins și scos din trafic un real pericol pentru toți ceilalți participanți la trafic, șefii celor doi polițiști au început să analizeze ei, secundă cu secundă, dacă au acționat corect. Mai mult, au început să pună presiune pe cei doi polițiști amenințându-i cu cercetarea disciplinară și administrativă dacă nu vor repara Loganul.

Și în aceste condiții, când îți riști viața pentru a o proteja pe a altora, când accepți să mergi cu o autospecială de 13 ani prin podeaua căreia vezi asfaltul, când îți îndeplinești atribuțiile de serviciu și prinzi infractori, cum să vină niște idioți, frustrați că ei sunt polițiști doar cu numele, și prin calitatea de „șef”, să încerce să intimideze și să descurajeze?!

Din cauza unor șefi ca și cei de la Olt, avem polițiști care sunt timorați, descumpăniți și care ajung să nu mai intervină ferm în situațiile în care sunt solicitați, de frică să nu vină șeful să le spună el că trebuia să procedeze altfel. Asemenea exemple sunt în fiecare județ, pentru că, din păcate, cei care ne conduc, nu au simțul realității și nu știu ce înseamnă să lucrezi sub presiune și să fii nevoit să iei decizii în câteva secunde.”

IPJ confirmă că agenții sunt cercetați administrativ, fără a sufla însă nicio vorbă despre posibila acoperire a pagubei din buzunarul polițiștilor.

“În conformitate cu prevederile articolului 22 din Ordonanța Guvernului nr.121 din 1998 privind răspunderea materială a militarilor și a Instrucțiunilor nr.114 din 2013, Comandantul sau şeful unităţii care a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea unei pagube dispune, în scris, de îndată, efectuarea cercetării administrative. Cercetarea se face de către comisia de cercetare administrativă din unitatea în care s-a produs paguba, respectiv la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt sau de la eşaloanele superioare ori de organele de control specializate și nu de la nivelul Secției de Poliției Rurală Bobicești.”, transmite IPJ Olt, printr-un comunicat de presă.

Știrea prezentată de Realitatea Oltului

Trei băieți din Bobicești au bușit mașina poliției, după o urmărire ca-n filme pe ruta Oboga- Iancu Jianu