Doi militari de carieră, Cetăţeni de Onoare ai Slatinei

372

În mai puţin de o lună de zile, locotenent-colonelul Nicolae Grigore și caporalul Eugen Pătru vor deveni cetăţeni de onoare ai Slatinei. Ei sunt veterani ai Armatei Române în conflictele din Afganistan şi Kosovo. Ei au făcvut parte şi din primul lot al României la Jocurile Invictus.

La propunerea Minsiterului Apărării Naţionale, locotenent-colonelul Nicolae Grigore și caporalul Eugen Pătru vor deveni Cetăţeni de Onoare ai Slatinei.

Locotenent-colonelul Nicolae Grigore are 37 de ani, fiind participant la numeroase misiuni militare peste hotare și absolvent a mai multor cursuri militare. A fost rănit în anul 2007, în timpul unei misiuni în Afganistan a Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada”, când plutonul său a fost chemat să intervină în sprijinul unei patrule americane prinsă într-o ambuscadă de către insurgenți. Deplasându-se la locul intervenției, transportorul amfibiu blindat din patrula românească a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat, accident în urma căruia un militar și-a pierdut viața și alți patru au fost răniți, printre aceștia fiind și locotenent-colonelul Nicolae Grigore, care a suferit răni la umărul stâng și arsuri la nivelul toracelui.

Caporalul Eugen Pătru are 29 de ani și a fost rănit în anul 2014 în Afganistan. Militarul executa o misiune de patrulare când a avut loc un atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu material exploziv, acesta intrând direct în mașina de luptă românească în care se afla caporalul Eugen Pătru și provocând moartea unui coleg, precum și rănirea a încă patru militari. Militarul slătinean a rămas fără mușchi la ambele gambe și o paralizie completă la nervul sciatic.

Despre poveştile de viaţă ale celor doi tineri care vor deveni Cetăţeni de Onoare ai municipiului Slatina, într-un an special, aţi putut afla mai multe de la Realitatea Oltului în urmă cu mai bine de o lună de zile.

Slătineni cu care ne mândrim: eroi și în Afganistan, și la Jocurile Paralimpice