Muzeul Romanațiului, restaurat și dotat cu fonduri europene

96

Clădire de patrimoniu, casa nepotului lui Iancu Jianu, actual sediu al Muzeului Romanațiului din Caracal, va intra în ample lucrări de restaurare. Proiectul este realizat cu fonduri europene. Valoarea totală a investiției se ridică la 5,8 milioane lei.

Cu 85% fonduri FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), 13% de la bugetul de stat și 2 % bugetul local, Muzeul Romanațiului va funcționa într-o clădire restaurată și dotată ca la carte, în care istoria, arta și etnografia fostului județ Romanați sunt prezentate prin importante piese muzeale. Cea de-a treia perlă a Caracalului reabilitată cu fonduri europene va fi restaurată printr-un proiect cu fonduri europene finanțat prin programul Operațional Regional 2014-2020, investiția ridicându-se la 5,8 milioane lei. Proiectul a ajuns în faza aprobării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) și indicatorilor tehnico-economici.

https://realitateaoltului.ro/2017/08/08/biblioteca-din-caracal-restaurata-cu-fonduri-europene/

Proiectul „Restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea Muzeului Romanațiului, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local” prevede o durată de execuție a lucrărilor de 18 luni.

https://realitateaoltului.ro/2017/08/09/casa-lui-iancu-jianu-va-primi-din-nou-oaspeti-la-caracal/

 

Clădire de patrimoniu

Sediul Muzeului Romanațiului face parte din categoria monumentelor istorice și a fost ridicată de Iancu Dobruneanu, nepotul lui Iancu Jianu, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Potrivit istoricului Dumitru Botar, clădirea a fost naţionalizată, aici funcţionând, până la evenimentele din 1989, diferite instituţii, iar o perioadă, internatul Liceului Agricol. Din 1990, a fost repartizată Muzeului Romanaţiului. „Este o adevărată casă boierească, construcţie solidă, din cărămidă, acoperită cu tablă, în formă de solzi, are parter şi demisol. Decoraţii exterioare de efect, portalul are o copertină, deasupra un fronton semicircular, în mijlocul căruia este un ceas. Frontoanele de la ferestre şi mica turlă de la intrare, sub formă de cupolă, conferă clădirii personalitate arhitecturală, rezonând cu celelalte de pe strada Libertăţii. Pe lista monumentelor istorice, se află la poziţia 354, având codul de identificare: OT-II-m-B-08747.“- „Poveștile Caracalului”, Dumitru Botar.

Muzeul Romanaţiului este organizat pe modelul unui muzeu zonal, reprezentând zona fostului judeţ Romanaţi, pe patru secţiuni: secţia de arheologie-istorie, secţia memorială „Iancu Jianu“, secţia de artă plastică și secţia de etnografie. Secţia de arheologie-istorie are un patrimoniu de peste 20.000 de piese de mare valoare, unele cu o vechime de peste 6.000 de ani, expuse în opt săli având o suprafaţă de peste 400 metri pătraţi. Piesa de rezistenţă este sarcofagul lui Aelius Iulius Iulianus, descoperit lângă Romula.