Casa haiducului Iancu Jianu va primi din nou oaspeți la Caracal

405

Închisă publicului de 8 ani, casa în care a văzut lumina zilei vestitul haiduc Iancu Jianu va reintra în construcție. Lucrările sistate în urmă cu 6 ani vor fi reluate de primărie, cu fonduri de la bugetul local, urmând ca obiectivul turistic să-și reprimească oaspeții curioși să afle mai multe despre legendarul romanațean.

Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal va fi redeschisă publicului cel mai probabil anul viitor. Primăria Caracal a decis să continue cu bani de la bugetul local lucrările sistate în 2011 atunci când din proiectul de reabilitare mai rămăsese de realizat doar 10% din lucrări.

Lucrările de reabilitare au fost demarate în 2009, la inițiativa administraţiei locale. Potrivit proiectului aprobat şi finanţat prin intermediul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice, lucrările ar fi trebuit finalizate în maxim 12 luni. Lucrările prevedeau atât restaurarea clădirii cât şi a spaţiilor expoziţionale, astfel încât casa memorială să fie prezentată ca o casă boierească pentru că ,,Iancu Jianu a fost un haiduc vestit dar şi unul din boierii zonei”. După mai multe întreruperi datorate lipsei fondurilor, a birocraţiei sau neînţelegerilor iscate între finanţator şi constructor, proiectul a fost sistat.

Primăria a decis să nu mai aștepte fonduri de la Oficiul Monumentelor Istorice și să preia finalizarea lucrărilor pe bani de la bugetul local. “Proiectul privind obiectivul de investiţii „Restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Casei Memoriale „Iancu Jianu” se află în faza de licitație în vederea desemnării constructorului. Imediat ce se finalizează procedurile de licitație și se stabilește câștigătorul, vor fi demarate lucrările”, ne-a declarat Anca Ioniță, purtătorul de cuvânt al Primăriei Caracal.

Reabilitarea și valorificarea turistică a Casei memoriale a fost votată în ședința de la finele lunii trecute de către aleșii caracaleni, care au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici. Valoarea totală a proiectului este de 1.352.445,31 lei, iar durata de realizare de 33 de luni.

Mândria oltenilor

Potrivit istoricilor, Iancu Jianu se trage din neamul boierilor Jieni. Haiducul a fost cel mai mic dintre cei patru fii ai paharnicului Costache Jianu. Născut la Caracal, în anul 1787, dată consemnată pe lespedea de piatră de pe mormântul său, Iancu  a fost cel mai cunoscut din familie. Era un om scurt, îndesat, rumen la faţă, ras şi cu mustaţă deasă şi scurtă. S-a stins din viaţă la 14 decembrie 1842, cum se află consemnat în Condicile civile ale Bisericii Maica Domnului din Caracal, ctitorie a Jienilor. În anul 1910, când s-a reparat lăcaşul de cult, lespedea funerară a fost fixată pe unul din pereţii bisericii, iar osemintele lui Iancu Jianu au fost strămutate în cimitirul oraşului Caracal, alături de cele ale soţiei, Sultana, decedata în 1869.

Casa haiducului a fost construită de tatăl său în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Locuinţa a fost restaurată după planurile arhitectului R. Marian în anii 50, după un incendiu care a distrus parţial imobilului.