CAB refuză să judece dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu

49

Curtea de Apel București și-a declinat competența de a judeca dosarul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu sunt acuzate de delapidare, spălare de bani și finanțare ilegală, în campania electorală alegerilor prezidențiale din 2009.

Inițial, în mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a decis însă pe 6 iulie că nu are competența să judece cauza după calitatea persoanei. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București, care, la rândul ei, a decis, miercuri, că nu are competență, iar Instanța supremă trebuie să dea o soluție în acest caz.

Prezentă miercuri la Curtea de Apel București, Udrea a declarat că acest dosar ar trebui să se reîntoarcă la DNA, pentru că rechizitoriul a fost făcut „prost” de procurori, iar faptele s-ar încadra cel mult la o contravenție.

„Mă consider nedreptățită dacă mă raportez la situația generală. Adică, toată lumea a făcut campanii. Eu nu am fost șef de campanie. Dacă vrem să cercetăm cum se finanțează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. După mine, spun și specialiștii în Drept, este aplicabilă legea 334 privind finanțarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situație suntem în fața unei contravenții și nu a unei infracțiuni. Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzație penală la adresa mea. (…) Într-o campanie se cer bani. Nu i-am cerut eu. O campanie așa se finanțează. Politicienii se duc la oameni de afaceri și îi roagă să le finanțeze campania electorală sau partidul, de aia este contravenție pe legea 334. Nu este infracțiune. (…) Procurorii au făcut așa un rechizitoriu prost, încât au încurcat pe toată lumea. În dorința lor de a mă acuza de fapte penale, au făcut un rechizitoriu încât judecătorii nu știu cine ar putea să judece dosarul. Graba a fost mare. Să fie și Ioana Băsescu acuzată. Acum vedem, din ceea ce spun procurorii, cum s-au făcut dosarele mele, cu presiuni, amenințări. Justiția este încurcată în acest moment”, a mai spus fostul ministru al turismului.