Pensionari datori și dincolo de moarte. Vârstnic cu rate pentru câteva mii de ani

142

Zeci de mii de pensionari din judeţul Olt apelează la credite bancare sau la împrumuturi de la CAR, în special în perioada marilor sărbători creştine sau pe timpul iernii, când facturile la utilităţi cresc considerabil. Câteva mii dintre ei nu mai reuşesc, însă, să-şi achite debitele şi ajung să fie executaţi silit. Debitele pe care aceștia le înregistrează variază de la câteva sute de lei până la sume astronomice de câteva milioane. Recordul datoriilor înregistrate de pensionarii olteni îl deține un bărbat care are un titlu executoriu de peste 30 milioane de lei. Toți cei care înregistrează datorii mai vechi de câteva luni, s-au trezit cu pensiile ciuntite. Pentru că legea nu permite executarea întregului venit, vârstnicii îşi primesc pensiile ciuntite cu o treime din valoare.

Mii de pensionari, cu veniturile ciuntite

Lună de lună Casa Judeţeană de Pensii Olt primeşte sute de titluri executorii pe numele a tot atâtor pensionari cu datorii neachitate, pentru a le pune în practică. Reţinerile efectuate de instituţie, care are calitatea de terţ poprit, pot ajunge până la o treime din pensie. Cele mai multe solicitări pentru executarea silită a vârstnicilor din judeţ vin din partea executorilor judecătoreşti, ca urmare a unor hotărâri rămase definitive și executorii, de la autoritățile locale, pentru neplata taxelor şi impozitelor locale sau a amenzilor, dar şi a executorilor bancari, pentru creditele nerestituite. Fiecare instituţie care solicită Casei Judeţene de Pensii executarea vârstnicilor pentru datoriile înregistrate are propriile reguli în ceea ce priveşte declanşarea procedurilor de executare silită a pensionarilor care nu-şi restituie împrumuturile contractate sau nu-şi achită datoriile.

Comunicarea umanizează și salvează

Bătrâna Aurica Dumitra, din Perieţi are peste 70 de ani şi este singură de foarte mulţi ani. După o viaţă de muncă, la CAP, are o pensie de 540 lei. Dacă nu ar fi avut necazuri, susţine că ar fi reuşit să se descurce cu acești bani, chiar dacă recunoaşte că nu i-ar fi fost uşor şi nici nu şi-ar fi permis să ducă o viaţă decentă. Cum însă cei săraci se întâlnesc cel mai des cu necazurile, nici pe ea acestea nu au ocolit-o.

Pentru că dorea să-şi facă unele reparaţii la casă, acum un an şi jumătate a împrumutat de la CAR Slatina 2500 lei. La scurt timp, bătrâna a avut probleme de sănătate, fiindu-i montată o proteză la piciorul stâng. Imobilizată pentru o bună perioadă la pat, o parte din pensie ducându-se pe medicamente şi plata persoanelor care o ajutau, femeia s-a văzut în imposibilitatea de a-şi achita ratele pentru banii împrumutaţi.  A rămas în urmă cu plata ratelor stabilite prin contractul încheiat cu cei de la CAR. Din fericire pentru ea, conducerea CAR Slatina nu a dispus executarea sa silită.  Pentru că a venit, în ciuda faptului că abia se deplasează, şi le-a explicat situaţia.

“În multe din cazuri, când aflăm despre ce este vorba, noi ne dovedim bunăvoinţa şi nu dispunem executarea membrilor noştri cu datorii”, ne-a declarat Virginica Dumitru, contabil şef CAR Pensionarul Slatina, precizând că din cei peste 5.500 de membri, aproape 3.000 au contractat împrumuturi. Potrivit aceleiaşi surse, numărul vârstnicilor executaţi silit prin înfiinţarea de popriri pe pensie se ridică la 10-15%, cel mult.

Milioane de lei datorii, la pensii modeste

Nu toți vârstnicii care nu-și pot achita împrumuturile procedează precum tanti Aurica. Cei mai mulți dintre cei cu datorii au împrumutat sume mari și, oricât ar dori, nu le mai pot restitui. Pentru a nu rămâne fără bunurile de valoare, conștienți că vor fi executați, cei mai mulți își transferă averea pe numele membrilor familiei extinse. Tot ce nu pot înstrăina este pensia. Așa se face că, mare parte dintre ei vor pleca pe lumea cealaltă datori. Unii cu sume astronomice. Cel puțin așa reiese dintr-o statistică a Casei Județene de Pensii Olt, care reține lunar din veniturile vârstnicilor cu datorii câteva sute de mii de lei. Dacă de la unii graficele de recuperare a datoriilor se întind pe câteva luni sau ani, la alţii este nevoie de sute de ani şi chiar mii de ani pentru a scăpa de datorii. Mai exact, pleacă pe lumea cealaltă datori vânduți. Este și cazul a 8 pensionari din județ, care înregistrează, fiecare în parte, debite de peste un million de lei. În funcție de pensie, cea mai mare sumă care li se reține lunar acestora se ridică la 1.400 de lei.

Pe lumea cealaltă, datori vânduți

Nimeni nu poate ști exact cum pensionarii cu cele mai mari datorii din județul nostru pentru a înregistra debitele astronomice. Tot ceea ce se cunoaște este că majoritatea titlurilor executorii emise pe numele lor sunt venite de la ANAF. Cine, cui și ce sumă datorează pensionarii “de top” la capitolul datorii, nimeni nu știe, instituțiile refuzând să sufle o vorbă despre numele lor, localitatea de domiciliu sau cum au reușit să acumuleze aceste datorii.

Potrivit situației prezentate de Casa Județeană de Pensii Olt, cea mai mare datorie a unui pensionar din județ sare de 31 milioane de lei (310 miliarde de lei vechi). Cum pensionarul are un venit cu puțin peste 1.500 lei, reținerea din pensie este de doar 595 lei. Un simplu calcul artimetic ne demonstrează că din debitul uriaș el nu reușește să stingă anual decât aproape 7.000 de lei. Același calcul ne arată că, pentru a scăpa de datorii, pensionarul oltean ar trebui să trăiască de acum în colo peste 4.400 de ani.

În clasamentul datornicilor, un alt pensionar ar trebui să aibă mai multe vieți pentru a reuși să-și achite debitul înregistrat, în condițiile în care omul datorează, potrivit ANAF, peste 8 milioane de lei, iar venitul său se apropie de 5.000 lei lunar. Lui i se rețin 1.410 lei lunar și astfel, ca să scape de datorii, ar trebui să o ducă așa cam 478 de ani. Cam la fel stă situația și în cazul “medaliatului cu bronz” la datorii. El datorează peste 2,2 milioane de lei. Cum venitul din pensie este de aproape 1.000 lei, lui ar trebui să i se rețină lunar 372 de lei timp de vreo cinci secole.

Tot de secole are nevoie pentru a-și achita datoria și primul de lângă nedoritul podium al pensionarilor datornici. Olteanul datorează, conform debitului stabilit de ANAF, vreo 1.800.000 lei. Venitul mic le permite celor de la Casa Județeană de Pensii Olt să-i rețină doar 336 de lei, așa că va scăpa de  datorii peste vreo 455 de ani. Cel ce-i urmează în nedoritul clasament are o datorie puțin mai mică, dar venituri la jumătate, așa că va trebui să plătească nici mai mult nici mai puțin decât aproximativ 750 de ani.

Cea mai lungă perioadă pentru a restitui debitele înregistrate îl vizează pe un pensionar care are o datorie de aproape 1.250.00 lei. Cum venituri nu prea are, suma care i se oprește lunar din pensie este de doar 95 de lei. În aceste condiții, omul ar trebui să devină practic nemuritor pentru a fi “curat de datorii”. Pentru a scăpa de belele, în condițiile actuale, el are nevoie de aproape 1.120 de ani.