Afacere oltenească, dulce şi parfumată

913

Din ce în ce mai mulți olteni încep să renunțe la culturile tradiționale pentru unele de nișă. Cei mai mulți s-au orientat spre arbuștii fructiferi.  Există, însă, și olteni mult mai curajoși care fac pionierat în agricultură, alegând să cultive flori. Este și cazul familiei unui fost polițist care cultivă trandafiri pentru dulceață. Surprinși de frumusețea și producția bună încă din primul an, soții Florescu intenționează să pună bazele unei afaceri dulci și parfumate.

Delicatesa bunicii, o amintire bănoasă

Stela Florescu este dispecer de când se știe. Și tot de atât de mult timp a făcut o pasiune pentru trandafiri și dulceața pe care i-o pregătea bunica în copilărie, din frumoasa floare care se cățăra pe prispa de la intrarea în locuință. Acum, când a moștenit o bucată de teren, a decis să o cultive cu trandafiri pentru dulceață, să producă delicatesa bunicii.

„Prima dulceaţă şi cea mai bună am mâncat-o când eram copil, pregătită de bunica. Avea un trandafir care se căţăra pe prispa casei. Când era bine înflorit, culegea trandafirii şi ne făcea dulceaţă. Era specială. Aveau un parfum şi un gust pe care nu-l voi uita niciodată. Acum, când am primit moştenire această bucată de pământ, am vrut să o vindem. Banii care ne-au fost oferiţi au fost prea puţini şi am renunţat. Ne-am consultat ce să cultivăm să nu lăsăm pământul nelucrat, să ne arate oamenii cu degetul. După mai multe idei, am optat pentru trandafiri. Mulţi ne-au privit cu suspiciune, dar au rămas cu ea. Eu sunt mulţiumită de ce am reuşit. Uitaţi-vă cum arată şi au doar câteva luni! Sunt plantaţi abia în toamna trecută, târziu”, ne-a mărturisit Stela Florescu.

,,La început am fost sceptic. Mă gândeam că nu se vor prinde, că nu vom reuşi… Acum sunt mulţumit şi încântat. Mă bucur că am avut încredere în soţie şi sunt convins că vom putea face din această iniţiativă o afacere de familie, care să ne suplimenteze bugetul. O afacere care să ne bucure sufletul şi să ne crească veniturile”, a susţinut Costache Florescu.

Pasiunea transformată în afacere

De la ideea de a cultiva trandafiri pe terenul moştenit şi până la înfiinţarea culturii a trecut puţin timp. A fost, însă, unul intens în căutări.

,,Mai întâi am început să ne interesăm dacă mai există persoane care cultivă trandafiri pentru dulceaţă, să aflăm cât mai multe lucruri despre aceste flori, ce soiuri există, ce avantaje are unul, ce avantaje prezintă altul. După câteva luni de căutări şi informări am mers şi am cumpărat butaşii necesari”, a mai spus doamna care vrea să-i impresioneze pe români cu dulceaţa de trandafiri.

Soții Florescu au plantat pe cei 10 ari de teren moștenit, în noiembrie anul trecut,  500 de butași de trandafiri pentru dulceață, care i-au costat 3.000 de lei. Producția de flori este, încă din primul an, peste așteptări. Prima recoltă de petale au obţinut-o la început de mai. Deşi primele flori erau mai mici decât ar fi trebuit, iar florile destul de rare faţă de acum, au reuşit să obţină 8 kg de petale pe care să le transforme în dulceață. Iar această activitate de colectare a florilor de trandafir pentru dulceaţă se repeta din două în două zile.

,,La fiecare două zile venim aici, la grădină, cum spunem noi, şi, înarmaţi cu două foarfece, tăiem florile pe care le aşezăm cu grijă în coşuri. Când terminăm de recoltat, ne apucăm de dulceaţă. Şi, tot aşa. Deocamdată producem dulceaţă pentru noi, pentru prieteni şi cunoscuţi. O oferim gratuit, promoţional. Vrem să vedem cum li se pare. Testăm piaţa, cum se spune”, ni s-a destăinuit femeia care doreşte să-şi transforme pasiunea pentru trandafiri şi dulceaţa bunicii într-o afacere de succes.

Începutul este dătător de speranţă

Munca la plantaţia de trandafiri nu este deloc atât de uşoară pe cât este de plăcută. Cel mai greu a fost la plantatul butaşilor. Uşor nu este nici la recoltat, dar gustul dulceţii îi fac să uite de greutatea muncii la… câmpul cu flori frumoase şi cu parfum îmbietor.

„Când am plantat butaşii, era o vreme urâtă, era frig şi parcă burniţa. Amândoi, cu cazmaua în mâini, făceam gropi şi puneam trandafirii. Ca să nu îngheţe, i-am acoperit cu pământ. Am tras din greu cu speranţa că va fi bine. Şi… a fost. Spre surprinderea noastră, toţi butaşii s-au prins, iar în primăvară câmpul arăta foarte frumos”, a declarat Stela Florescu pentru Realitatea Oltului.

„Acum sunt puţine flori, chiar dacă sunt mai multe decât ne aşteptam. Cu cât plantele se vor dezvolta, cu atât şi numărul florilor va creşte. La anul vor fi mult mai multe flori şi vor fi mult mai mari, iar producţia va fi pe măsură. Cât despre privelişte, ce să vă spun… Este o plăcere să munceşti aici, printre trandafiri”, a susţinut domnul Florescu.

Delicatesă oltenească pentru europeni

Încurajaţi de primele producţii de petale de trandafir şi de gustul special a delicatesei obţinute din acestea, soţii Florescu îşi fac planuri pentru dezvoltarea afacerii iniţiate.

„Vrem să creştem numărul de butaşi de trandafir  pentru dulceaţă. De ce nu să aducem şi alt soi pentru că fiecare are un miros al lui şi astfel şi dulceaţa are alt gust. Ne dorim să producem dulceaţa de trandafir noi, aici, şi să nu vindem petalele altor intreprinzători. Deocamdată noi am obţinut aprobările necesare pentru comercializarea petalelor de trandafir. Nu le-am vândunt, ci am produs noi dulceaţa, chiar dacă doar pentru consumul familiei şi al prietenilor. Ne dorim să facem aici o căsuţă cu spaţii special amenajate în care să facem, să păstrăm şi să valorificăm dulceaţa”, ne-a măsturisit fostul poliţist, îndrăgostit de trandafirii de dulceaţă.

Mai visătoare din fire, soţia merge mai departe cu dorinţele. Ea speră ca anul viitor, de Crăciun, să-şi valorifice dulceaţa de trandafir, dar şi siropul din regina florilor în târgul de la Viena.

,,Fiica noastră lucrează pentru o multinaţională şi călătoreşte mult prin Europa. Uneori ne ia şi pe noi. Am fost impresionată de târgul de Crăciun de la Viena. Îmi doresc din suflet să le arăt europenilor ce dulceaţă extraordinară fac românii!”, ni s-a destăinuit Stela Florescu.

Rețeta pentru delicioasa dulceață de trandafiri nu am aflat-o, dar vă putem spune că pentru un borcan de dulceaţă sunt necesare 30 de grame de petale de trandafiri. Din aceeași floare se mai poate face sirop. Dacă borcanul de dulceață de 200 de grame costă în medie 10 lei, o sticluță cu 250 ml de sirop costă 13 lei.