Preot oltean, decorat de Mitropolia Vidinului. Părintele Iagăru s-a implicat în construirea unui templu în spitalul Vidin

294

Preotul Doru Ion Iagăru de la biserica Spitalului Municipal Caracal a fost decorat sâmbătă cu Ordinul Antim I pentru merite deosebite de către Mitropolia Vidinului. Preotul oltean s-a implicat în realizarea unei capele în cadrul Spitalului Universitar Sf. Petka din Vidin.

https://realitateaoltului.ro/2017/04/25/speranta-pentru-nou-nascuti-la-pediatria-caracal-adusa-de-martisoarele-vandute-la-targ-dotarile-au-ajung-vineri/

Îi iubește pe copii și le aduce zâmbetul de buze. Fie că sunt internați la spitalul unde are parohia, fie că fac parte din comunitățile sărace din Caracal sau împrejurimi, copiii au motive să zâmbească. Pentru ei, preotul Doru Ion Iagăru desfășoară permanent, cu ajutorul oamenilor de bine, numeroase campanii prin care le aduce daruri de sărbători, îi implică în acțiuni de petrecere a timpului liber, face painting, invitații la restaurant, coferărie sau gelaterie, tombole cu premii, ajutoare în produse electronice și electrocanice acordate familiilor nevoiașe, dotarea Pediatriei spitalului caracalean și multe altele. Iarnă sau vară, preotul caracalean nu ia niciodată vacanță din meseria de „Moș Crăciun”. Recent, îngerul în haină preoțească s-a implicat și în cadrul unei campanii de realizare a unei capele în cadrul Spitalului Universitar Sf. Perka din Vidin, aceasta nefiind singura acțiune ce viza și comunitatea din Timocul Bulgăresc, unde de Crăciun au fost duse daruri strânse în cadrul campaniei „Zâmbeşte! Familia (noastră) te iubeşte!”.

https://realitateaoltului.ro/2016/11/28/daruri-pentru-micii-pacienti/

Apelul privind strângerea de fonduri necesare realizării capelei templului la primul etaj al spitalului din Vidin, dedicată Bisericii Sf. Luca, chirurgul arhiepiscop şi st. Petya Tarnovo, nu a rămas fără răspuns din partea preotului Iagăru, care a implicat în acțiunea de oferire de ajutor vecinilor bulgari angajați ai spitalului caracalean și oameni de bine din comunitate. Și cu ajutor românesc, investiția de construire, pictare și dotare a paraclisului a fost dusă la bun sfârșit, sâmbătă aceasta fiind inaugurată. La slujba de sfințire a participat și o delegația românească, preotul caracalean fiind decorat pentru implicarea sa de către Mitropolia Vidinului.

Astfel, pe 17 iunie, preotul Iagăru a primit Ordinul Antim I pentru merite deosebite. Cu smerenie și modestie, acesta a dedicat aprecierea bulgarilor celor care i-au fost alături în înfăptuirea acestui ajutor. „Vouă, celor mai frumoși și devotați creștini, vi-l dedic!”, a scris preotul pe pagina sa de socializare.

https://realitateaoltului.ro/2016/12/16/mosul-cu-haine-preotesti-si-ajutoarele-sale-au-impartit-sute-de-daruri/

Dacă Episcopia Slatinei și Romanaților a ignorat realizarea, Mitropolia Vidinului a menționat într-un articol implicarea românilor: „La Spitalul Universitar „Sf . Petka”, în orașul Vidin, s-a deschis un templu în numele Sf. Luca – chirurg și Sf. Petka. Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Vidin Dometian a fost facut oficial seria „Open Door“ la „Sf .. Luka – chirurg si Sf. Petka ” în spital ” Sv. Petka”în oraș. Vidin. SERIES „Open Door“ a fost condusă de Preasfințitul Episcop Policarp Belogradchik. El a sărbătorit vodoosveshtenie și a lansat dedicarea templului nou construit, simpla consacrarea templului se va face la 17 iunie (sâmbătă) de la 9:00. Consacrarea templului va începe cu celebrarea Sfintei Liturghii, care vor participa toți donatorii, precum și un grup mare de România vecină a orașului. Caracal, care sunt principalii donatori ai templului.”

Implicarea preotului oltean în diverse acțiuni a fost recunoscută în 2015 și de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a oferit cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale Diploma Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, „În semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credințe și promovarea culturii creștine”.

https://realitateaoltului.ro/2017/02/17/pranz-la-restaurant-pentru-copii-din-daneasa-si-caracal/

Aceasta nu este prima acțiune de acest gen inițiară de preotul caracalean. Minunile preotului Doru Ioan Iagăru, ce aduc bucurie pe chipurile a sute de copii bolnavi sau oameni care au nevoie de ajutorul semenilor se înfăptuiesc de câțiva ani la Caracal și continuă să uimească prin puterea de mobilizare a comunității pentru a oferi ajutor, prin numeroasele campanii umanitare.