Finanțare aprobată pentru cele 16 insule ecologice digitalizate în Corabia. Acces cu cheie pentru aruncarea gunoiului 

106

Cetățenii orașului Corabia vor fi responsabilizați să depună selectiv deșeuri, prin introducerea unui sistem digitalizat de containere, sub formă de insule ecologice. Pentru monitorizarea selectării și cantității deșeurilor colectate, accesul cetățenilor se va face cu chei speciale (card sau telefon mobil). Finanțarea proiectului a fost aprobată, achiziția containerelor speciale urmând a fi făcută de Ministerul Mediului.

Primăria orașului Corabia anunță că proiectul privind insulele ecologice a intrat în linie dreaptă. Acesta înseamnă un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, containere protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, cu modul GSM pentru transmisie date și cu o bază de date privind beneficiarii serviciului.

,,Proiectul inițiat de primarul orașului Corabia, ing. Iulică Oane “ÎNFIINȚAREA A 16 INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE SUPRATERANE INCASETATE CU CONTAINERE DE 1,1MC, ÎN ORAȘUL CORABIA”, a fost aprobat pentru finanțare. Orașul Corabia se află printre cele 167 de UAT-uri care au depus cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020-2026.,, anunță administrația orașului-port la Dunăre.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 1.386.335,34 Lei, cu TVA inclus iar valoarea neeligibilă (cofinanțarea) a proiectului, pe care orașul Corabia o va suporta din bugetul propriu este în valoare de 232.367,34 lei cu TVA inclus.

,,Necesitatea ce se urmărește a fi realizată prin proiect este de a moderniza sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile precum și de a conștientiza populația cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor reciclabile și impactul pozitiv asupra mediului înconjurător în care aceștia trăiesc. O altă necesitate ce se va rezolva prin proiect este de aliniere la liniile directivei de digitalizare a tuturor domeniilor de activitate la nivelul societății. Astfel, prin acest proiect, se vor achiziționa pubele digitalizate care vor avea softuri care vor permite raportarea cantităților colectate, putându-se accesa aceste date direct din fata calculatorului. De asemenea, acestea vor avea incorporate și un GPS, cunoscându-se astfel localizarea acestora în timp real. Containerele vor fi duse la amplasament şi vor avea transmis în interfaţă software de raportare, poziţia lor GPS, fiind vizibile pe harta digitală pusă la dispoziţia autorităţilor; Sistemele de control al accesului de la fiecare container al respectivei insule, vor fi în poziţia „acces controlat” (adică depunerea deşeurilor în cuve nu va fi permisă fără un card autorizat). Cel puţin 75% din apartamentele arondate de UAT Corabia respectivei platforme, vor fi dotate cu chei de acces (card sau telefon mobil), raport ce va fi observabil în interfaţa software. Sistemul digital ce va fi livrat, va începe să agrege datele şi să transmită raportări atât UAT cât şi către MMAP. ,, explică primăria.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va realiza achiziția insulelor ecologice digitalizate, iar semnarea contractelor de finanțare în cadrul acestei subinvestiții va avea loc până la finalul lunii februarie.