Start la înscrierea în Programul ,,Tomata”. Legumicultorii, nemulțumiți de actuala formă

1213

Primii legumicultori din Olt s-au înscris în Programul ,,Tomata”. Au făcut-o chiar dacă sunt nemulțumiți de actuala formă a acestuia. Ei se așteptau ca, pe fondul creșterii foarte mari a imput-urilor, suma acordată să crească, dar și ca guvernanții să mențină subvenția și pentru ciclul II.

Legumicultorii care vor să cultive tomate timpurii în spații protejate se pot înscrie în Programul ,,Tomata”. Primii producători de roșii au adus deja documentele necesare la Direcția Agricolă Județeană. Potrivit conducerii instituției, au fost depuse 40 de dosare complete, iar alte peste 100 se află în lucru. Pentru a veni în sprijinul acestora, s-a cerut ajutorul autorităților locale pentru a prelua dosarele și a le aduce la DAJ.

Conducerea Direcției Agricole Olt se așteaptă ca și în acest an numărul legumicultorilor înscriși în program până la 1 aprilie să depășească 6.000, chiar dacă fermierii sunt nemulțumiți de actuala formă a programului. Ei se așteptau ca reprezentanții Ministerului Agriculturii, pe fondul creșterii prețurilor la imput-uri, să crească subvenția până la cel puțin 5.000 de euro, dar și să mențină ciclul II, cum a fost anul trecut.

Vestea bună legată de acest program este că angajații DAI și APIA nu vor mai efectua două vizite în teren, ci una. Ea va fi realizată la solicitarea fermierilor, cu cel puțin 10 zile înainte de a începe recoltarea. în cadrul acestei vizite se va verifica atât suprafața minimă de 1.000 mp, dar se va estima și producția obținută.

Răsadurile de tomate au ajuns deja în multe din solariile deținute de legumicultorii olteni. Ei speră ca primele cantități de tomate extratimpurii să fie obținute la mijlocul lunii aprilie.