O companie saudită preia o parte din afacerile Dacia din România

83

Aramco se asociază cu Renault și chinezii de Geely, în producția de motoare pentru Dacia. Grupul petrolier saudit va deține participații de 20% în asociere.

Compania franceză Renault va rămâne asociat minoritar la Dacia, dar va controla în continuare producția de automobile românești.

Renault și Geely Automobile din China sunt pe punctul de a finaliza un acord în urma căruia Aramco, producătorul de petrol din Arabia Saudită (deținut de stat) va primi 20% din conglomeratul care fabrică motoare pe benzină și hibride pentru cele două firme de automobile. Atât Renault, cât și Geely, își vor diminua la câte 40% participația la entitatea care va deține Renault Mécanique Roumanie (uzinele de motoare și cutii de viteză), precum și centrele de cercetare, proiectare și testare de la București și de la Titu. Renault păstrează în continuare uzina de asamblare de autovehicule de la Mioveni, precum și fabrica de șasiuri, dar devine acționar minoritar la uzina de motoare și la celelalte entități asociate Dacia-Renault din România, care în total au aproape două mii de angajați. Compania saudită Aramco va deține și centrele de cercetare din România ale producătorului de automobile.

În 2022, în România s-au produs 314.228 de mașini Dacia.