DSP Olt: Trichineloza poate ucide! Examinarea cărnii pentru depistare este obligatorie

64

Deoarece perioada în care oltenii își sacrifice porcii este în toi, Direcția de Sănătate Publică Olt le reamintește că examinarea cărnii este obligatorie, îmbolnăvirea de trichineloză putând duce la deces.

Sănătatea și chiar viața celor care consumă carne de porc poate fi în pericol dacă animalul este infestat. Pentru a fi siguri că porcul tăiat în ogradă este bun pentru consum, gospodarii trebuie să solicite examinarea trichineloscopică. Aceasta costă cca 26 de lei și se poate face prin  centrele autorizate ale Direcției Sanitar Veterinare Olt, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

DSVSA Olt: Sacrificarea porcilor trebuie urmată de examen trichineloscopic, ce costă cca 26 lei. Unde se face analiza cărnii | Realitatea Oltului

,,Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra; edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită; dureri musculare si adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri  abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1 – 2 zile după consumul de carne infestată. Literatura de specialitate confirmă că la om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există si forme clinice de boală cu evoluție  severă care pot cauza moartea  prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Boala nu se transmite interuman.,, informează DSP Olt.

Potrivit specialiștilor, factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

  1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
  2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnat uscat sau afumat, șunca.
  3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
  4. Tăierea clandestină a animalelor

În vederea prevenirii îmbolnăvirii, DSP Olt recomandă:

  • să se achiziționeze carne și produse din carne doar de la surse autorizate;
  • să testeze carnea provenită din gospodăria proprie și să nu o consume fără examen trichineloscopic negativ și  prepararea corespunzătoare;
  • la apariția de simptome caracteristice trichinei ( trichinelozei ) să acceseze serviciile medicale în vederea tratamentului. Examinarea cărnii pentru depistare este obligatorie!

Olt: Primele 83 de examene trichineloscopice pentru porcii sacrificați în gospodării, toate cu rezultate negative | Realitatea Oltului