Pentru a fi siguri că bucatele pregătite de Sărbători conform tradiției și carnea consumată la masa familiei nu-i va îmbolnăvi, oltenii sunt îndemnați să respecte recomandările specialiștilor și să solicite examene trichineloscopice. În județ vor funcționa cele cinci circumscripții sanitare orășenești, iar persoanele din mediul rural pot solicita analiza cărnii la medicii veterinari de liberă practică
Sacrificarea tradițională a porcilor de Crăciun aduce pentru gospodari și obligativitatea de a preleva probe de carne pentru a fi siguri că animalul nu este infectat cu Trichinella.
,,Având în vedere că se apropie Sărbătorile de iarnă și în mod tradițional are loc sacrificarea porcilor în gospodăriile proprii, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt informează că pentru prevenirea apariţiei unor îmbolnăviri este necesar să se efectuareze examenului trichineloscopic . Costul unui examen trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale de stat este între 26,18 de lei. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că la examenul pentru trichinella spiralis rezultatul este negativ. recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.,, transmite DSVSA Olt.
Acest examen se poate efectua în cadrul Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale aflate în incinta piețelor agroalimentare, atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de sâmbătă și duminică, conform programului de lucru afișat la fiecare circumscripție, după cum urmează :
- CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI
- CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare
- CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară
- CSVSAO CORABIA
- CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT
De asemenea, cetăţenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic şi la Circumscripţiile de asistenţă sanitară veterinară ale medicilor veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru .
Autoritățile sanitar- veterinare le reamintesc oltenilor regulile ce trebuie respectate:
-Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar.
-Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.
-În cazul, în care proprietarul de animale constată :înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial.
-Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, în următoarele situaţii:
-dacă se observă modificări ale starii de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.