Art-terapie și educație prin cultură pentru 120 de copii și tineri de la Casele de tip familial din Slatina, Caracal, Balș și Corabia

46

Un proiect menit să vină în sprijinul copiilor aflași în grija statului, instituționalizați în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, s-a derulat în cursul acestui an, în mai multe etape. Axat pe mijloace artistice interdisciplinare, proiectul a avut ca scop combaterea fenomenului de excluziune socială și a dificultăților corelate cu trauma abandonului și diverse forme de abuz cu care se confruntă copiii și tinerii instituționalizați din România.

În ultimele zece luni, din februarie și până în noiembrie, Asociația Tangent a desfășurat proiectul de educație prin cultură POT și iarna!, în parteneriat cu DGASPC Olt, UNATC „I.L. Caragiale” și Primăria Municipiului Caracal, fiind co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

,,Ca urmare a celor două ediții POT junior art camp, o tabără de creație dedicată copiilor de la Casele de tip familial „Sf. Elena” din Corabia, Asociația Tangent a lansat, în 2022, un proiect de educație prin cultură pentru peste 100 de copii și tineri instituționalizați din județul Olt. Acesta a cuprins mai multe activități: workshop online, ateliere creative, realizarea unei reviste care prezintă impactul art-terapiei asupra copiilor și tinerilor instituționalizați din județul Olt, culminând cu conferința Pedagogii alternative pentru copii și tineri instituționalizați,, transmite DGASP Olt.

Proiectul a debutat în luna februarie cu workshopul online Arta ca formă de incluziune socială, la care au participat peste 30 de tineri artiști și pedagogi din domenii conexe. Scopul acestei serii de întâlniri online a fost de a facilita accesul la informație aplicată din psihologie și pedagogie artistică unor persoane interesate să desfășoare activități creative cu copii și tineri din grupuri sociale vulnerabile.  Din rândul participanților la workshopul Arta ca formă de incluziune socială au fost aleși 28 de tineri artiști și pedagogi pentru a realiza principala activitate a proiectului POT și iarna!: 6 ART WEEKS.

Între 12 martie și 17 aprilie, timp de 6 weekenduri consecutive, echipa de traineri a coordonat 6 ateliere creative de teatru, dans, muzică, pictură, povești și ecologie pentru 120 de copii și tineri de la Casele de tip familial din Slatina, Caracal, Balș și Corabia.

„Am văzut ochi mari cu gene lungi și bucuroase, mâini hotărâte, timiditate cu strungăreață, priviri inteligente și ascuțite, nevoie infinită de încurajare, nevoie de comunicare, de afecțiune, de atingere, de îmbrățișare.” , a declarat Theodora Sandu, actriță și trainer atelier TEATRU.

„Prin ceea ce am creat la atelier împreună cu ei, le-am dovedit că pot realiza ce își doresc având răbdare și primind răbdare de la cei care vor să îi ajute.”, a transmis Clara Pop, scenografă, interior designer și trainer atelier PICTURĂ.

„Mulți au fost interesați de mișcările complexe și foarte dinamice, care le dădeau șansa să se exteriorizeze și să își descarce anumite emoții latente. Am folosit această ocazie pentru a-i invita să exprime prin mișcare ceea ce simțeau în acel moment.” – Eduard Drog, instructor dans sportiv, antreprenor și trainer atelier DANS.

„Mulți dintre ei, preponderent cei de vârste mai mari, au fost interesați să afle ce pot face pentru a proteja natura și pentru a-și eleva standardele de calitate a vieții.” – Sabina Armeanu, actriță, antreprenor în domeniul sustenabilității și trainer atelier ECOLOGI

După atelierele creative din primăvară, echipa editorială a proiectului a realizat și o revistă: POT art therapy journal, care prezintă detaliat, din perspective multiple, impactul educației non-formale și al art-terapiei asupra copiilor și tinerilor instituționalizați din județul Olt, conținând inclusiv o amplă analiză cu date statistice realizată în baza unor chestionare de tipul Înainte/După.  Revista poate fi citită și în format digital aici: https://potcamp.ro/revista-pot-si-iarna-asociatia-tangent-proiect-educational/

Ultima activitate a proiectului POT și iarna!, conferința Pedagogii alternative pentru copii și tineri instituționalizați, a avut loc pe 29 octombrie, la sediul CINETic, în cadrul ei fiind lansată și revista POT art therapy journal.  La evenimentul moderat de Edda Coza, managerul proiectului POT și iarna!, au luat cuvântul atât instructorii atelierelor creative, cât și o serie de invitați speciali cu pregătire  practică și teoretică în domeniul pedagogiei printre care se numără profesori și studenți de la UNATC „I.L. Caragiale” precum lect.univ.dr. Andreea Jicman și drd. Roxana Filip.