Încep lucrările de introducere a gazelor naturale în trei comune oltene

1756

Locuitorii comunelor Studina, Grădinile și Brastavățu vor fi printre primii care vor beneficia de gaze naturale cu ajutorul fondurilor europene prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare.

Proiectul semnat cu ceva timpîn urma va fi lansat la mijlocul săptămânii viitoare, în cadrul unei conferințe de presă la care sunt așteptați și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene și ai Autorității intermediare.

Sistemele de aducțiune a gazelor în cele trei localități vor fi unele inteligente și fac parte din proiectul aprobat în primele 15, al căror punctaj a fost între 70,75 și 72,25 puncte.

Aceste proiecte vor asigura dezvoltarea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în 45 localități. Prin proiectul în care titular este UAT Studina se va introduce gazele și în comunele Brastavațu și Grădinile. Proiectul are 71 de puncte. Alte proiecte din Olt aprobate, pentru care se așteaptă finanțare sunt cele depuse de UAT Baldovinești, Giuvărăști în parteneriat cu Gârcov și Izbiceni, și UAT Curtișoara.

Valoarea cumulată a investițiilor este de 180 milioane euro. De remarcat că în această sesiune au fost propuse proiecte complexe, care deservesc mai multe localități și un număr mai mare de beneficiari finali.

În urma primei sesiuni a apelului, au fost selectate 10 proiecte care prevăd instalarea de rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în 18 localități.

În a doua sesiune de depunere a proiectelor au fost încărcate în sistemul informatic MySMIS  219 de proiecte. După verificarea administrativă și a eligibilității au fost respinse 96 proiecte, iar 123 s-au calificat în ultima etapă de evaluare (tehnico-financiară).

Lista tuturor cererilor de proiecte depuse și punctajele obținute de acestea este disponibilă aici.

Reamintim că în cadrul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny” sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM.

Menționăm că în cadrul celor două sesiuni ale apelului POIM au fost depuse 243 proiecte  în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro).