Fermierii solicită ministrului Agriculturii demiterea conducerii AFIR

95

Uniunea “Salvăm Țăranul Român” solicită demiterea conducerii AFIR în frunte cu Directorul General AFIR, Dl. Dorin Dumitru Opreanu pentru managementul defectuos și slaba gestionare a fondurilor europene din PNDR alocate României în perioada de tranziție 2021-2022. Aceasta solicită ministrului Agriculturii să analizeze personal activitatea și să ia măsuri în consecință.

,,România a avut la dispoziție 2,84 miliarde euro la care se adaugă contribuția statului membru de încă 15 % din care la această data România a absorbit numai 430 milioane euro ( contracte plătite către beneficiari )  conform datelor oficiale ale AFIR, de aici rezultând că un procent de aproximativ 12 % din total buget a fost cheltuit.

Reamintim încă odată faptul că România trebuie să cheltuiască acești bani până la 31.12.2023 altfel țara noastră riscă să piardă acești bani, neputând fi reportați in PNS 2023-2027.

Evaluare greoaie și inadmisibil de lungă. Întârzieri de peste 12 luni la evaluarea proiectelor depuse. Se ajunge în situația în care echipamentele propuse spre achiziție să fie depășite tehnologic la momentul achiziției.

Rapoarte de selecție întârziate și eronate. Erată la erată. Contestații la raport de contestații.

Rapoarte de contestații mult întârziate.

Numărul mare de proiecte evaluate și declarate neeligibil inițial care în urma contestațiilor depuse au fost declarate eligibile.

Contractare greoaie. Mari întârzieri la întocmirea și transmiterea contractelor/ deciziilor de finanțare către beneficiari.

Lipsa de transparență în lansarea submăsurilor, evaluarea și transmiterea informațiilor.

Informații contradictorii publicate pe site-ul AFIR. Site-ul AFIR este depășit tehnic  care încurcă/nu asigură o experiență fluentă utilizatorul final.

Proceduri de lucru, formularele de plată pentru beneficiari neadaptate situației reale și care nu sunt acceptate de platforma AFIR, alte formulare care nu pot fi semnate digital.

Pentru submăsura 4.1a a fost publicat un Ghid consultativ in luna ianuarie 2022  submăsura nemaifiind deschisa nici până la această data și fără un orizont de timp când ar putea fi lansată.

Tragem acest semnal de alarmă, având în vedere cei aproximativ 12% absorbiți când mai sunt mai puțin de 16 luni până la data limită

Toate cele de mai sus dovedesc o slabă capacitate de gestionare a situației, de identificare a problemelor structurale în cadrul AFIR, de identificarea și asigurarea resurselor necesare pentru buna funcționare a instituției și gestionarea apelurilor de proiecte. Pentru toate acestea dl. Director OPREANU trebuie să OPREASCĂ acest FIASCO să-și înainteze demisia de onoare și să lase alți profesioniști să salveze ce se mai poate salva, să salveze țăranii și fermierii care au nevoie disperată de aceste fonduri.

Îl rugăm și pe domnul Ministru Daea sa facă o analiză proprie a activității AFIR din ultimul an și să dispună măsurile necesare și obligatorii!” se arată într-o scrisoare dechisă primită la redacție, semnată de membrii Uniunii “Salvăm Țăranul Român”.