Centrala de la Cernobîl a început să transmită, din nou, date despre radiațiile din zonă

134

Niveluri de radiaţii care sunt în concordanţă cu cele măsurate înainte de conflict, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) după ce zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina.

Reţeaua de monitorizare a radiaţiilor din zona Cernobîl, care încetase să mai funcţioneze atunci când forţele ruseşti au ocupat situl în februarie, a început să retransmită date. Măsurătorile pe care le transmit acum detectoarele indică niveluri de radiaţii care sunt în concordanţă cu cele măsurate înainte de conflict.

„Reluarea transmiterii datelor privind radiaţiile din zona de excludere este un pas înainte pozitiv pentru siguranţa şi securitatea nucleară în Ucraina. Ea pune capăt unei lungi perioade de blackout informaţional virtual care a creat multă incertitudine cu privire la situaţia radiaţiilor din zonă, în special atunci când aceasta se afla sub ocupaţie rusă”, a declarat Directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

În urma exploziei din 1986, considerată cel mai grav dezastru nuclear din lume, mai mult de 30 de persoane au murit iar în anii care au urmat nenumărate alte persoane au decedat din cauza simptomelor cauzate de radiaţii. Guvernul ucrainean a evacuat aproximativ 135.000 de persoane din zonă, iar zona de excludere de 19 mile din jurul centralei va rămâne nelocuibilă timp de decenii.