În perioada 24- 25 iunie, 23 de elevi ai Colegiului Național Ion Minulescu Slatina, cu vârste între 6- 18 ani, au ajuns la Serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu simptomatologie digestivă (grețuri, vărsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale). S-au internat 15 persoane (11 internate în secția Boli Infecțioase și 4 internate în secția Pediatrie), ocazie cu care autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică, existând suspiciunea unei toxiinfecții alimentare în urma consumării alimentelor de la cantina internatului. Azi, DSP Olt anunță că toți elevii s-au externat și care sunt rezultatele probelor prelevate.
În urma îmbolnăvirii a numeroși elevi, unii ajungând la spital, iar alți circa o sută absentând pe motiv că se simt rău, Colegiul Național Ion Minulescu Slatina a fost ținta mai multor controale, ce au culminat cu demisia anunțată aseară de către directorul Christian Ionescu. Dacă DSVSA Olt a decis închiderea cantinei și amendarea colegiului cu 10.000 de lei pentru neregulile depistate, azi DSP Olt anunță care este rezultatul probelor recoltate și că toți elevii internați în spital s-au externat- unul ieri și 14 azi, cu stare generală bună, afebrili, apetenți, echilibrați din punct de vedere digestiv.
În cadrul acțiunii de investigare cu laboratorul s-au recoltat atât probe biologice pentru stabilirea etiologiei (vărsături, scaune) de la bolnavi, la internare, cât și probe pentru verificarea condițiilor igienico- sanitare la nivelul Blocului Alimentar din cadrul internatului, probe de alimente, proba de apă, cât și pentru evaluarea stării de sănătate a personalului care a pregătit meniul. Majoritatea probelor au ieșit negative, chiar și cele prelevate de la alimente, fiind în lucru 5 coproculturi.
Rezultatele de laborator ale investigațiilor la data de 27.05.2022:
probe de la bolnavi:
- examene coprobacteriologice= 4, cu rezultate negative ( pentru Shigella, Salmonella, Yersinia Enterocolitica, E. Colli, Stafilococus Aureus, B Cereus );
- lichid de varsatura= 4, cu rezultate negative;
- probe de alimente = 5 probe, cu rezultate negative ( pentru Shigella, Salmonella, E. Colli, Stafilococus Aureus, B. Cereus );
- proba de apa= 1 ( consumator -Bloc Alimentar ), paramentrul Clor- sub limita minima admisa si corespunzatoare din punct de vedere microbiologic;
- probe de sanitatie = 10, din care: -7 corespunzatoar, -3 probe necorespunzatoare ( depasiri la N.T.G. (3), prezenta de enterobacteriacee ( 2 );
probe stare de portaj la personalul deservent
-3 probe exudate naso- faringiene, cu rezultate negative ( pentru Streptococ beta hemolitic, Stafilococ Auriu )
-5 probe coproculturi, in lucru la Lab. DSP Olt.
Ancheta este în derulare.