Cazul toxiinfecției de la Minulescu: zeci de copii la medic, 94 de absenți la clasele din învățământul primar

651
Imagine cu caracter ilustrativ

Dacă 12 copii au ajuns la Urgențe, 26 s-au prezentat la cabinetul medical al unității, alți aproape o sută de elevi au absentat azi, acuzând disconfort abdominal. Cazul suspiciunii de toxiinfecție alimentară de la Colegiul Național Ion Minulescu Slatina este suspus unei anchete epidemiologice. Deja DSVSA Olt a decis închiderea cantinei internatului și aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei pentru deficiențele constatate.

Cazurile de elevi de la Colegiul Național Ion Minulescui Slatina care au acuzat grețuri, vărsături, cefalee, frisoane, dureri abdominale au fost înregistrate chiar de vineri, 20 mai, potrivit Inspectoratului școlar Județean Olt, însă abia azi, după ce azi-noapte au ajuns la Urgențe mai mulți copii, dintre care 8 elevi cazați în internat au fost luați cu Ambulanța, s-a declanșat o anchetă epidemiologică, existând suspiciunea unei toxiinfecții alimentare care să provină de la cantina liceului ori de la un virus care a declanșat un focar de enterocolită. Dacă mulți copii au ajuns la medicii din spital și cabinetul colegiului, alți 94 au absentat azi acuzând aceleași simptome.

,,Începând de vineri, 20 mai 2022, la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina au fost semnalate mai multe cazuri de elevi care au prezentat următoarea simptomatologie: grețuri, vărsături, cefalee, frisoane, dureri abdominale. Luni, 23 mai 2022 au existat 12 absenți cu aceleași simptome. În noaptea de 24 mai 2022, 9 elevi din internatul colegiului au fost transportați cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Miercuri, 25 mai 2022, s-au înregistrat 94 de absenți la clasele din învățământul primar. La cabinetul medical școlar sunt înregistrați luni, 8 elevi cu probleme digestive, marți, 12 elevi și miercuri 6 elevi cu aceleași simptome. Elevii care au prezentat simptome  sunt din toate ciclurile de învățământ din școală, respectiv primar, gimnazial și liceal.

Din informarea transmisă de către DSP Olt, în data de 24 mai 2022, 21 de persoane cu vârste între 6 și 18 ani s-au prezentat la Serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina. 14 persoane au fost internate, 10 cu forme ușoare și 4 cu forme medii,, este situația prezentată de IȘJ Olt.

S-au recoltat probe biologice pentru stabilirea etiologiei, acestea fiind în lucru. Totodată, s-a demarat acțiunea de investigare a bucătăriei Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina pentru identificarea alimentelor incriminate, starea de sănătate a personalului deservant, condițiile igienico – sanitare ale obiectivului, identificarea materiilor prime, de către o echipă de specialiști desemnați din partea DSP și DSV. Deja DSVSA olt a aplicat și sancțiuni:

DSVSA a ÎNCHIS cantina Colegiului Minulescu și a dat 10.000 lei AMENDĂ, în cazul suspiciunii de toxiinfecție alimentară | Realitatea Oltului