Cercetarea disciplinară a procurorului Popescu în cazul Caracal bate pasul pe loc. O nouă amânare a CSM

371

La mai bine de doi ani de la intervenția tardivă a forțelor de ordine pentru salvarea Alexandrei Măceșanu, fata din Dobrosloveni răpită și sechestrată de către Gheorghe Dincă, în timp ce monstrul care a declarat că a violat-o, ucis-o și ars-o într-un butoi din curtea casei este judecat, procurorul care a coordonat acțiunea de salvare încă așteaptă decizia CSM privind cercetarea disciplinară, deși Inspecția Judiciară a stabilit din 2019 că a exercitat funcția cu gravă neglijență.

În 2019, Inspecţia Judiciară a anunțat că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Popescu Cristian Ovidiu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere disciplinară și a decis suspendarea acestuia. Procurorul care a decis ca polițiștii să păzească poarta lui Dincă până dimineața la ora 6.00 și să nu intre să o salveze pe Alexandra Măceșanu, a ajuns la judecata Consiliului Superior al Magistraturii, acesta stabilind în noiembrie 2019 revenirea în magistratură. Acţiunea înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM pentru a decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză nu s-a finalizat nici până azi. La termenul de ieri din dosarul 18/P/2019, s-a stabilit amânarea cauzei, noul termen fiind 8 decembrie.
Inspecţia Judiciară a stabilit în urmă cu doi ani că procurorul caracalean „a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 6.00. S-a constatat că urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență, informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informaţiile au fost disipate iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei”.
Potrivit sursei citate, lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea flagrantului în care se afla Gheorghe Dincă, mai ales deoarece către el se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conţinutul apelurilor la 112. ,,În motivarea începerii cercetării disciplinare s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, anunţa Inspecţia Judiciară.
Cristian Ovidiu Popescu a fost pus sub acuzare și de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi respins propunerea poliţiştilor de a pătrunde în domiciliul lui Gheorghe Dincă, inculpat pentru uciderea a două tinere în Caracal, dispunând efectuarea percheziţiei domiciliare începând cu ora 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, deşi obţinuse mandat de percheziţie la ora 3,04.