Avertismentul medicilor: ”Copilul NU va merge la școală dacă are aceste simptome!”

2472

Medicii de familie au explicat care sunt simptomele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți și de care trebuie să țină cont astfel încât să nu îi ducă la școală sau la grădiniță pe cei mici, pentru a nu îi îmbolnăvi și pe ceilalți.

Toți părinții ar trebui să știe care sunt simptomele ce ridică îngrijorare, astfel medicii de familie au explicat care sunt lucrurile de care un părinte ar trebui să țină cont înainte de a-și trimite copilul la școală sau grădiniță.

„Ce trebuie să știe un părinte informat?

Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală:

– febră;

– tuse;

– dureri în gât;

– dificultăți în respirație;

– pierderea gustului sau mirosului;

– dureri musculare;

– dureri de cap;

– secreție nazală;

– tulburări digestive.

În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, se explică pe pagina oficială a Societății Naționale de Medicină de Familie.

Mai mult, medicul pediatru Mihai Craiu a explicat care sunt simptomele care ar putea ajuta părinții să diferențieze o banală răceală sau viroză de coronavirus.

„Aș restrânge la 3 sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică.

Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav.

Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor,” a explicat medicul Mihai Craiu pentru Digi 24.