Tot mai multe școli, pegătite pentru învățarea online. Platforme educaționale gratuite, configurate în sute de școli

140

În urma analizei situației platformelor educaționale din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, la nivelul fiecărui județ, Ministerul Educației și Cercetării a demarat o amplă acțiune de sprijinire a școlilor care nu dețin platforme educaționale, astfel încât, dacă va fi cazul, învățarea online să fie posibilă și în cadrul acestor unități de învățământ, în condiții optime. În Olt, la finele anului școlar trecut, mai mult de jumătate din  școli nu au folosit platforme de învățare, deși în semestrul II procesul de învățare s-a desfășurat exclusiv online.

Pe fondul pandemiei cauzate de noul coronavirus, ar putea fi necesară o nouă trecere la cursurile sau evaluarea online, iar în cazul unui asemenea scenariu, școlile din România vor avea nevoie de o infrastructură virtuală adaptată. Ministerul Educației a porni în data de 17 august oficial acțiunea de configurare a sistemelor educaționale gratuite de tip GSuite și Office 365 în 226 de școli din întreaga țară. Acțiunea este desfășurată cu sprijinul echipei de experți e-learning din cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED și a voluntarilor coordonați de „Școala de Valori”, fiind posibilă cu suportul tehnic al echipei Eduapps.

Potrivit analizei stadiului de întrebuințare a platformelor de învățare online, la nivel național, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, efectuată de experții e-learning din cadrul proiectului CRED, de opt ori mai multe școli au nevoie de implementarea acestor platforme.

Anul școlar 2019-2020 s-a încheiat cu cursuri online, școlile folosind platforme diferite, în funcție de priceprea cadrelor didactice: Gsuite,  Office365, Adservio,  Kinderpedia, Edu24, Zoom, Whatsapp, Moodle, Facebook, ASQ, Classroom etc. La nivel național, 1912 școli nu aveau activate vreuna dintre platform.

În Olt, potrivit analizei realizate la nivel național, mai mult de jumătate dintre școli nu au utilizat platforme educaționale.( vezi https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2020/CRED/13.08.2020.Raport_sintetic_utilizare_platforme.pdf

Mai exact, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, 61 de unități școlare au desfășurat cursuri online, iar 82 nu. În ceea ce privește numărul cadrelor didactice utilizatoare, acestea reprezintă 51,22% din totalul celor care predau.