35 de porci, găsiți morți pe izlazul din Ipotești. DSVSA Olt așteaptă confirmarea sau infirmarea pestei porcine

697
Foto: arhivă, porci uciși la Rusănești

Zeci de cadavre de porci au fost găsite la începutul acestei săptămâni pe izlazul localității Ipotești. Dacă gripa porcină este sau nu cauza decesului, urmează să stabilească laboratorul DSVSA Dolj, unde autoritățile sanitar-veterinare au trimis probele.

35 de porci morți au fost găsiți la Ipotești, în apropierea unei stâne. “În data de 25.03.2019, în timpul efectuării examinării clinice la suinele existente în gospodăriile populației din localitatea Ipotești ca urmare a stabilirii zonei de protecție și a zonei de supraveghere, medicii veterinari oficiali au fost informați despre existența unor cadavre de suine în apropierea unei stâne”, confirmă DSVSA Olt.

Suinele moarte au fost îngropate, medicii veterinari asigurând dezinfecția locului de îngropare și a tuturor materialelor posibil contaminate din zona respectivă. Pentru a se stabili dacă este vorba de pestă porcină, se așteaptă rezultatul analizelor probelor recolatate. “Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a procedat la identificarea numărului de cadavre, la ecarisarea teritoriului și la prelevarea probelor de organe pentru efectuarea examenelor de laborator. Probele au fost expediate către LSVSA Dolj pentru confirmarea sau infirmarea pestei porcine africane și a pestei porcine clasice.”, anunță DSVSA Olt.

Se pare că porcii provin dintr-un alt județ și, potrivit localnicilor, ar fi fost aduși și aruncați pe imașul lor cu o autoutilitară. Autoritățile au demarat o anchetă pentru a stabili proprietarii suinelor, cum și de ce au ajuns cadavrele pe câmpul oltenesc.