Vocile Oltului au strălucit în festivalurile naționale din Neamț și Satu Mare

625

Week-end cu cântec autentic și încununat de succes pentru tinerii olteni ce se pregătesc să devină generația de mâine a folclorului românesc. Vocile Oltului au impresionat mari specialiști la două festivaluri naționale importante de gen, desfășurate în Neamț și Satu Mare.

Timp de trei zile, între 15 şi 17 martie, județul Neamţ a fost gazda a 144 de copii şi tineri selectați din peste 400 de înscriși, cu toţii interpreţi (vocal şi instrumental) ai folclorului românesc. Ei s-au întrecut în cadrul Festivalului-concurs „Florile Ceahlăului”, manifestare ajunsă anul acesta la a XXXI-a ediţie. “A fost o ediție de festival realizată la cote valorice maxime”, este concluzia președintelui juriului, etnomuzicologul Elise Stan. Iar Carmen Elena Nastasă, director Centrul pentru Cultură și Arte a precizat: „Concurenți extraordinar de buni! (…) Dacă nu ar fi concurs, absolut toți concurenții ar merita să fie premiați”.

Oltul a fost reprezentat de 6 concurenți din cei 9 care trecuseră de preselecții, toți impresionând prin calități vocale de excepție, ce le-au adus invitația și biletul la Gala Laureaților. Alături de premianţi au evoluat în gală Ansamblul „Floricică de la munte” şi Orchestra „Lăutarii” din Chişinău dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

Oltenii noștri s-au întors cu premii valoroase. La secțiunea canto tradițional 9- 14 ani, locul I a fost obținut de Andra Elisa POPOVICI (Balş). Laureați ale aceleiași secțiuni au fost: Amelia Corina Maria OLTEANU (Balş), Roxana Gabriela PAŢANGHEL (Balş), Andreea Denisa POPESCU (Slatina); Secţiunea canto tradiţional, 15-19 ani: Diana Georgiana MONETE (Valea Mare); Secţiunea instrumente tradiţionale, 15-25 ani: Marius Andrei CIOCAN (Obârşia).

O altă reprezentare a Oltului a fost, tot week-end-ul trecut, 16-17 martie, la cea de-a VI a ediţie a Festivalului Concurs Național de Folclor ,,Rozmarin în colţu’ mesii”. Caracaleanca Andra Gabriela Sâiu, pregătită de prof. Victorița Cică, a reușit să impresioneze juriul și să intre în finala festivalului. Într-o gală dominată de maramureșeni, olteanca a reușit să urce cântecul romanațean pe podium, fiind recompensată cu locul II.

Evoluțiile laureaților le puteți urmări pe paginile lor de socializare.