Ministrul Finanțelor afirmă că Guvernul lucrează la o evaluare a Pilonului II de pensii

28

Ministrul Finanțelor Public Eurgen Teodorovici a confirmat faptul că Guvernul României lucrează în prezent la o evaluare a ”tuturor posibilităților” legate de Pilonul II de pensii.

El a declarat că ”ceea ce va ieși din această discuție cu siguranță va fi un mecanism care să fie atractiv pentru cei care contribuie”.

”Este prematur să discutăm înainte sau să facem fel de fel de scenarii. Se face o analiză. În primul rând să avem mai multe instrumente între care să alegem, și acele instrumente să ofere un randament cât mai ridicat, pentru ca atunci când ieșim la pensie să avem o pensie cât mai bună.”- a spus Teodorovici.

Întrebat de jurnaliști dacă se va renunța la contribuțile la Pilonul II de pensii, ministrul Finanțelor a spus că este ”o aberație, o știre falsă”.

”E o aberație, o știre falsă și v-aș ruga următorul lucru. Haideți ca atunci când Guvernul la nivelul său finalizează această evaluare să discutăm atunci cu toate datele în mod public și transparent. Pentru că astfel de scenarii, susținut de oameni care habar n-au de ceea ce e corect și ceea ce Guvernul lucrează, produce efecte negative în costul de împrumut pe care Ministerul de Finanțe trebuie săl plătească în piață.

Și sincer cred că trebuie să ne gândim și poate ar trebui să mă gândesc și eu foarte clar dacă astfel de afirmații din partea unor politicieni, care mai de care mai nejustificate, n-ar trebui să fie taxate conform legii.” – a declarat Eugen Teodorovici.

În ceea ce privește afirmația lui Liviu Dragnea, care a spus că și banii din Pilonul II de pensii sunt tot ai statului, ministrul Fiananțelor a precizat că ambele fonduri au aceeași sursă, aceeași proveniență.

”Și Pilonul I și Pilonul II au aceeași sursă, aceeași proveniență. Numai că unii sunt administrați în mod public de către stat, Pilonul I, și ceilalți sunt administrați în mod privat de către cei 7, dacă nu mă înșel, administratori de pensii private.” – a spus Teodorovici.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că, în funcţie de analiza datelor financiare care urmează să se facă la Guvern în privința fondurilor de pensii, se va decide dacă este nevoie sau nu să se suspende pentru o perioadă plata la pilonul II. De asemenea, el a spus că ”nu este vorba de bani privaţi, pentru că poate unii oameni aşa înţeleg, pentru că poate în mod deliberat se comunică aşa. (…) Aici este vorba de contribuţiile pe care toţi le avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat – 3,75% din această sumă merge la pilonul II.”

Președintele României Klaus Iohannis a spus că privește cu îngrijorare la ce se întâmplă cu Pilonul II de Pensii. Șeful statului a declarat, luni, că îi somează pe guvernanţi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de pilonul II de pensii, având în vedere “ping-pongul de declaraţii” făcute pe acest subiect.