Sute de elevi din Slatina, sfătuiți cum să nu cadă VICTIME. Chiulangiii, duși la ore

236

Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor a fost tema primei zi din Săptămâna Prevenirii Criminaliității. Sute de elevi din Slatina au participat la acțiunile desfășurate de polițiști.

Peste 350 de elevi din municipiul reședință a Oltului au aflat ieri de la polițiști cum trebuie să se ferească pentru a nu deveni victime. În prima zi a Săptămânii prevenirii criminalității dedicată prevenirii delincvenței juvenile, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Slatina au desfăşurat activităţi pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar şi a victimizării minorilor în zona unităţilor de învățământ.

„Polițiștii au organizat întâlniri cu elevi ai Școlilor Gimnaziale Nr. 1, Nr. 3 și Constantin Brâncoveanu și ai Colegiului Tehnic Metalurgic, prezentându-le acestora recomandări cu caracter preventiv pe domeniile delincvenţei juvenile și absenteismului şcolar. De asemenea, a fost monitorizat şi modul de acces în unităţile de învăţământ, în vederea prevenirii pătrunderii, fără drept, în aceste sedii, a diferitelor persoane, care pot agresa elevii şi pot crea un sentiment de nesiguranţă. Totodată, această activitate a avut ca scop și identificarea elevilor care absentează nejustificat de la cursuri şi frecventează localurile de alimentaţie publică, fiind identificați 5 elevi care absentau de la orele de curs.”, declară Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Pe această temă, polițiștii recomandă tinerilor:

  • Ai grijă cum îți petreci timpul liber, evită împrejurările ce te-ar putea aduce în situația de a comite un act antisocial!
  • Semnalați profesorilor prezența unor persoane dubioase în școală, sau în apropierea acesteia!
  • Informați profesorii, părinții și poliția despre persoanele care prin amenințare vă solicită bani sau alte bunuri!
  • Fiți atenți atunci când vă alegeți pritenii. Evitați compania persoanelor violente verbal sau fizic!
  • Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți, pe baza educației primite și a propriei experiențe!
  • Respingeți propunerile de a participa la anumite distracții, consum de alcool, de droguri, practicarea de jocuri de noroc!
  • Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență! Apelați la sprijinul părinților, profesorilor, polițiștilor!

Acțiunile din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității continuă astăzi cu prevenirea victimizării minorilor: organizarea de activități informativ-preventive  în unitățile de învățământ, cu accent pe siguranţa în mediul online, criminalitate informatică,bullying și cyberbullying, abuzuri sexuale,trafic de persoane, consum de droguri, prin prezentarea de proiectii de filme documentare, materiale de informare antivictimizare, antiinfracționale, de către structurile de ordine publică și prevenire.