Start înscrierilor la Festivalul de Folclor „Lică Militaru”

145

Cântecul bătrânesc și cântecul obiceiului de nuntă, specifice zonei din care provin concurenții, piese valoroase stilistic și artistic, vor fi și anul acesta la mare apreciere pe scena Festivalului de Follocr Lică Militaru. Startul înscrierii la cea de-a doua ediție a concursului național a fost dat, concurenții fiind așteptați până pe data de 21 mai să trimită fișele și partiturile pieselor.

Cu scopul de a descoperi, reabilita, conserva și promova cântecul vechi bătrânesc și cântecul obiceiului de nuntă din județ și din întreg sudul țării, la Drăgănești- Olt, locul unde s-a născut și a trăit rapsodul de mare valoare al cântecului popular Lică Militaru, va fi organizată pe 25 mai cea de-a doua ediție a Festivalului de folclor „Lică Militaru”, un concurs național la care sunt așteptați să se înscrie concurenți cu vârste între 16 și 40 de ani.

Festivalul constituie un cadru de afirmare și o rampă de lansare a celor mai valoroși interpreți vocali și instrumentiști care și-au descoperit talentul pentru folclor, organizatorii punând la bătaie recompense bănești consistente: Marele premiu 3000 lei, Premiul I soliști vocali 2500 lei, Premiul II soliști vocali 2000 lei, Premiul III soliști vocali 1500 lei, Mențiune soliști vocali 1000 lei, aceleși premii fiind și pentru secțiunea soliști instrumentiști (instrumente tradiționale: vioară, fluier, caval, cimpoi, cobză, țambal, etc.).

Ultima zi de înscriere este 21 mai. Preselecția va avea loc la data de 24 mai la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”, Drăgănești- Olt. În urma preselecției, vor fi promovați 16 concurenți.

Acompaniamentul, în cadrul ambelor secțiuni, va fi asigurat de către Orchestra „Jidvei România” în colaborare cu Ansamblul “Doina Oltului”.

Recomandarea organizatorilor este ca cei înscriși în concurs să caute, să culeagă și să preia de la bătrânii lăutari de la sate piese cu tematica prevăzută.