Prețul porcilor s-a “îngrășat de Ajun”. Vezi la cât ajunge kg în viu în Olt

601

Porcul nu se mai îngraşă în Ajun, spune o vorbă din popor, însă preţul lui da. 10 lei kg de carne de porc este preţul mediu la care gospodarii din Olt vând animalul din care se fac preparate specifice sezonului, mult mai mare faţă de anul trecut.

Sărbătorile de Iarnă bat la ușă, iar gospodinele deja au început să studieze piața în vederea achiziționării celor trebuincioase pentru o masă bogată. Principala achiziție  din această perioadă este carnea de porc pentru cei care nu au crescut în gospodărie animalul ce se sacrifică tradițional de Ignat. Iar preţul porcilor este unul mai mare decât anul trecut. Dacă anul trecut porcul în viu se vindea cu 7-8 lei pe kilogram, anul acesta acesta ajunge şi la 11 lei, în medie națională, iar pentru porcii din rasa Mangaliţa, foarte apreciată pe piața românească în special pentru jambonul care rezultă și pentru cantitatea de grăsime, la 13 – 15 lei.

Site-urile de anunţuri sunt pline cu oferte. În Olt, porcul se vinde cu 10 lei kg şi chiar cu 13 lei, mai scump decât la vecinii doljeni, unde preţul unui kg în viu  porneşte de la 8 lei.

Potrivit unei analize făcută de Agrointeligenţa pe baza site-urilor de anunţuri, media unui kg de carne de porc este de 9 lei. Cel mai scăzut preț la kilogramului de carne la porcii în viu este în județul Vrancea: de 7-9 lei, iar în Bacău atinge şi 11 lei. La nivel naţional, preţul kilogramului de carne la porcii în viu se situează între 8 – 11 lei.

Trei târguri autorizate pentru vânzarea porcilor. DSVSA Olt instituie permanența pentru examene trichineloscopice