Statul îi plăteşte lunar pe patroni să angajeze stagiari şi ucenici. Doar două firme din Olt au fost interesate

222

Angajarea absolvenţilor de studii superioare le poate aduce patronilor subvenţii pentru stagiu, în timp ce pentru angajarea celor cu studii medii patronii pot primi subvenţii pentru ucenici. În Olt însă, numărul angajatorilor care au încadrat în muncă absolvenţi în scopul formării la locul de muncă este foarte mic.

Deşi doftă de carte, mulţi absolvenţi se lovesc la angajare de punerea în practică a cunoştinţelor teoretice. Pentru a-i determina pe patroni să-i angajeze şi să şi-i formeze la locul de muncă, statul acordă subvenţii lunare.

Angajatorii pot primi lunar, pentru fiecare persoană angajată, câte 900 de lei, timp de un an (respectiv 18 luni pentru absolvenții cu handicap). Însă pot opta şi pentru subvenţii pentru stagiari sau pentru ucenici. De ştiut că nu pot beneficia şi de subvenţie pentru absolvenţi şi de cea pentru stagiari/ucenici.

“Angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenţii de învăţământ superior beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lunar, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj. De asemenea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt reaminteşte angajatorilor că pot beneficia de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare ucenic încadrat”, declară Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Contractul de stagiu se încheie la aceeaşi dată cu contractul individual de muncă, durata fiind de 6 luni. Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, stagiarul fiind coordonat şi supravegheat de un mentor. La nivelul judeţului Olt, niciun angajator nu s-a arătat interesat să angajeye absolvenţi de studii superioare în vederea efectuării unui stagiu.

În ceea ce priveşte contractele de ucenicie, doi angajatori din judeţ au încheiat convenţii de acest gen, fiind emise repartiţii pentru patru ucenici în confecţii textile şi coafură.

Dacă stagiatura este subvenţionată pe o perioadă de 6 luni de zile, durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: 12 luni pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2 (360 ore), 24 de luni- nivel 3 (720 ore), 36 de luni- nivel 4 (1.080 ore).