Preselecțiile la Festivalul de Folclor Maria Lătărețu, luate cu asalt de olteni

246

În încercarea de a-i călca pe urme “Reginei cântecului românesc”, cu voci tinere însă bine lucrate, oltenii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani au luat cu asalt preselecțiile organizate în trei orașe din regiune. Din Olt s-au înscris 16 concurenți.

Una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită Privighetoarea Gorjului, Crăiasa sau regina cântecului românesc sau Ella Fitzgerald a României, Maria Lătărețu a lăsat poporului român numeroase capodopere folclorice, iar tinerii de azi iubitori ai muzicii populare încearcă să-i calce pe urme. Viitoarele vedete populare se întrec de șase ani în cadrul unui festival național ce-i poartă numele marii artiste, în această perioadă având loc preselecții în Craiova, Turnu Severin și Târgu Jiu.

Vatră folclorică ce a dat țării numeroase nume cunoscute și îndrăgite, Oltul nu duce lipsă de tineri cu calități vocale de excepție, care în ultimii ani au dominat festivalurile de folclor, câștigând numeroase premii și trofee. Și cum Festivalul Naţional de Folclor al Copiilor ,,Maria Lătăreţu” este cunoscut ca unul dintre cele mai importante, la preselecții s-au înscris numeroși candidați. “Ediția din acest an, a șasea, se bucură de o prezență numeroasă a copiilor talentați, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani. S0-au înscris 64 de concurenți din județele Gorj, Mehedinți, Olt, București, Vaslui, Vâlcea și Dolj. Pentru finala din 4 noiembrie vor accede 25, maxim 30 de concurenți. Din Olt, s-au înscris 16 concurenți”, a declarat pentru Realitatea Oltului realizatorul Dorin Brozbă.

Preselecțiile de ieri de la Craiova au fost astfel luate cu asalt de numeroși copii talentați, zona Balș reprezentând un pilon important, dominată de copii pregătiți de îndrăgita și cunoscuta solistă de  muzică populară Victorița Cică, profesor în cadrul Școlii Populare de Arte Slatina.

Preselecțiile continuă astăzi în Gorj, o pepinieră de artiști populari, rezultatele fiind anunțate duminică seara.

Festivalul este organizat de către Consiliul Judeţean Gorj prin Muzeul Judeţean Gorj ,,Alexandru Ştefulescu”, Asociaţia ,,Doruleţ de România”, N-SAT TV şi AV STUDIO GROUP. Juriul, prezidat de binecunoscuta interpretă a cântecului popular mehedinţean Nina Predescu, va fi alcătuit din solişti de frunte, nume de referinţă ale melosului popular românesc şi invitaţi de onoare, printre care şi urmaşii celebrei artiste- Ioana și Mihail Lătăreţu. Concursul se va organiza pe 4 noiembrie, la Muzeul Judeţean ,,Alexandru Ştefulescu” din Tg Jiu și va fi prezentat de Giuliana Căpriţă din oraşul Rovinari, câștigătoarea ediției de anul trecut.