Opere literare, difuzate la radiourile Școlii Protopopescu în pauze și ora de română

335

Elevii Școlii Gimnaziale Ștefan Protopopescu Slatina vor asculta, alături de școli și licee din alte 6 județe din țară, fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței Adriana Moca, iar ieri au participat la două ateliere. Activitățile care vizează creșterea apetitului tinerilor pentru lectură, prin mijloace neconvenționale în școli, fac parte din cadrul proiectului “Audioteca Șeherezadei”.

Elevi din opt școli și licee din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad, Huşi și Bucureşti vor asculta la ora de limba română sau în momente special organizate fragmente din opere literare precum ”Micul prinț”, ”Momo”, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu (The Old Possum’s Book of Practical Cats), ”Jurnalul Anei Frank”, ”Romeo și Julieta”, ”Pescăruşul Jonathan Livingstone” etc. Din Olt, activitatea inedită se desfășoară la Școala Gimnazială  ”Ștefan Protopopescu” Slatina, iar ieri echipa proiectului “Audioteca Șeherezadei”, proiect inițiat de Asociația Culturală Vis-à-vis, câștigător la aria tematică “Promovarea culturii scrise”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu opt instituții de învățământ preuniversitar, a realizat un atelier de lectură performativă și un atelier de colaje (creare de fanzine).

” La ateliere au participat peste 40 de elevi ai școlii. Din partea proiectului “Audioteca Șeherezadei” au participat: Adriana Moca – manager proiect, actriță, inițiatoarea proiectului și realizatoarea celor 30 de emisiuni audio care se vor auzi în recreația mare sau la orele de română; George Petcu – actor, voice over al emisiunilor și trainer, Alexandra Pandrea – artist visual, trainer al atelierelor de colaje și fotograf. Am primit DVD-urile ce conțin 30 de emisiuni, precum și un set de cărți achiziționate din proiect, spre lectura copiilor. Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a au primit caiete și semne de carte, inscripționate cu identitatea vizuală a proiectului. Au fost create colaje pe tema “Eroul meu preferat” și tinerii elevi au fost inițiați în arta lecturii performative, cu aplicație pe “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. “, declară Mihaela Pirnă, directorul școlii.

Audioteca Seherezadei” este o campanie de promovare a culturii scrise, un proiect multidisciplinar care a inclus pe lângă cele  opt instituții de învățământ preuniversitar din țară și zece penitenciare.

În proiect sunt prevăzute 8 ateliere de lectură performativă și creare de fanzine în școli din Bârlad, Berteștii de Jos, Brăila, București, Huși, Piatra Neamț, Slatina; 12 interviuri cu scriitori români și traducători, publicate pe site  și 4 lecturi performative în București.