N-avem vaccin, dar avem 1934 de viroze și pneumonii într-o săptămână

54

30.000 de olteni a catagrafiat Direcția de Sănătate Publică Olt cu risc de îmbolnăvire gripală și care doresc să se vaccineze antigripal. Imunizarea gratuită se lasă însă așteptată, răspunsul oficial fiind „ Nu avem informații oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic – vaccin gripal“.

Odată cu răcirea vremii s-au înregistrat și primele cazuri de viroze. Mult mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt, iar ponderea o dețin grupele de vârstă cuprinse între 0 – 19 ani. Monitorizarea stării de sănătate pentru acest sezon a debutat pe 2 octombrie, prima raportare la Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara și Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile București fiind făcută ieri.

Astfel, potrivit DSP Olt, virozele au „atacat“ numeroși olteni. Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.543 de infecții acute respiratorii, dintre care 50 de internări, dar și 392 de pneumonii, dintre care 69 cu internare în spital.

Deși specialiștii DSP transmit că “Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsură profilactică” și raportează 30.000 de persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal  în sezonul 2017- 2018, dozele de vaccin solicitate încă se lasă așteptate. Răspunsul oficial oferit de DSP Olt este: „Nu avem informații oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic – vaccin gripal“. Aceeaşi situaţie ca şi în urmă cu un an de zile.

Până când va începe vaccinarea, oltenii fie se tratează ca pe vremea bunicii, fie își cumpără vaccinul din farmacii, care costă în jur de 20 lei.

Sunt considerate cu risc și se recomandă vaccinarea antigripală pentru persoane cu vârsta între 6 luni – 64 ani cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficientei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar care vin în contact respirator cu pacienții sau asistații; persoane, adulti și copii din instituții de ocrotire socială și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu, toate persoanele peste 65 de ani.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă:

  • Evitarea zonelor aglomerate;
  • Evitarea  contactului cu persoane bolnave;
  • Evitarea  expunerilor  în zonele aglomerate, cât și în perioadele  cu schimbări bruște de temperatură;
  • Folosirea batistei de unică utilizare;
  • Respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe;
  • Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.