Director Poliția Locală: Ne păstrăm atribuțiile pe linie rutieră, doar nu mai cerem prin adresă cine a condus vehiculul. Îi invităm la sediu

4995

Publicată ieri în Monitorul Oficial al României, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind lipsa competenței poliției locale pe linie rutieră de a solicita relații scrise proprietarului unui vehicul privind șoferul acestuia în vederea sancționării devine obligatorie de astăzi. Polițiștii locali nu-și pierd atribuțiile pe linie rutieră, ci doar acest drept de identificare prin adresă scrisă.

Începând de astăzi, proprietarii vehiculelor identificate de polițiștii locali parcate neregulamentar sau aflate în trafic pe acces interzis nu vor mai primi adrese scrise de la aceștia. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 19 iunie, ca răspuns la sesizarea Avocatului Poporului, „(…) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”.

Șoferii acestor vehicule nu pot sta însă liniștiți. Ei pot fi identificați și sancționați și în alt mod. „O să-i invităm pe proprietari la sediul Poliției locale pentru relații. Avem acest drept legal”, explică pentru Realitatea Oltului directorul Poliției Locale Slatina, Adrian Pop.

Interpretarea conform căreia doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor este eronată. Politiștii locali au dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, pot da amenzi de circulație și pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, pot constata contravenții și aplica sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap. Nici pietonii nu scapă de amenzi, poliția locală având dreptul să îi sancționeze pentru încălcarea normelor rutiere. În aceeași situație se află și bicicliștii, conducătorii de mopede sau de vehicule cu tracțiune animală.