Arta ,,micuței Picasso,, sprijinită de ALRO Slatina

125

Alro S.A., cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), se implică în proiectele culturale derulate de artiști români, donând materiale din aluminiu. Compania a sprijinit-o pe pictorița și sculptorița Alexandra Nechita în proiectul său de realizare a unor sculpturi din metal, pictate. Operele sunt expuse la Atenelui Român timp de o lună, până pe 19 octombrie, în cadrul Zilelor Bucureștiului, sub denumirea ,,Grădina cu sclupturi,,. Cele opt lucrări au fost realizate în România, cu ajutorul companiei slătinene care sprijină, printre altele, proiectele culturale importante.

,,Sunt primele lucrări realizate chiar aici, cu materiale locale şi – lucrul care mă bucură cel mai tare – sunt accesibile publicului, într-un spaţiu mai puţin convenţional, care încurajează interacţiunea. Visam de mult să creez în România şi să expun pentru publicul de aici”, a declarat Alexandra Nechita, despre expoziția ,,Grădina cu sclupturi,, ce reunește opere realizate din donația făcută de ALRO Slatina.


„Suținem, permanent, proiecte culturale, sociale, de educație, cu rolul de a dezvolta comunitățile în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat Gheorghe Dobra, director general Alro.

„În activitatea noastră, am vizat extinderea gamei de produse, în așa fel încât să producem, în România, aluminiu cu cel mai înalt grad de prelucrare. Ne-am alăturat proiectului derulat de Alexandra Nechita tocmai pentru că acesta este realizat integral cu materiale românești, de către un artist român, al cărui renume a ajuns în întreaga lume”, a mai susținut Dobra.

Sculpturile din metal tridimensionale sau multidimensionale, pictate de Alexandra Nechita sunt expuse, în timpul festivalului Enescu, în aer liber, în fața Ateneului Român din București, în cadrul proiectului „Grădina cu sculpturi”. Ulterior, acestea vor fi donate de artistă.

Alro se implică și în alte proiecte educaționale și sociale, de la parteneriate cu Crucea Roșie din România, până la parteneriate cu unități de învățământ liceal, postliceal și universitar, pentru facilitarea practicii elevilor și studenților, realizarea de lucrări de an, licență, masterat, doctorat, diferite teme de cercetare sau pentru organizarea unor clase de pregătire profesională prin școala profesională, în meserii de interes pentru Alro.

Alexandra Nechita este o pictoriță româncă, stabilită în Statele Unite ale Americii. Picturile sale sunt în stil cubist, iar prima expoziție personală a avut-o la opt ani, la Biblioteca Municipală din Los Angeles.

Tablourile Alexandrei Nechita se află în muzee din întreaga lume, în colecția de artă a Vaticanului, în Muzeul Național de Artă din România, dar și în colecții private deținute, printre alții, de Larry King, David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein.