Decizie definitivă privind dezinfectanții Hexi Pharma. Slatina cere daune de 900.000 lei

95

Astăzi este zi decisivă pentru Hexi Pharma. Curtea de Apel Bucureşti urmează să hotărască dacă va începe sau nu procesul în care compania este acuzată de 340 de infracţiuni. Printre unitățile care s-au constituit parte civilă în proces se numără și Spitalul Județean de Urgență Slatina care a achiziționat de la firma în cauză, în perioada 2013- 2016, sute de litri de săpun și antiseptic.

Decizie definitivă privind răspunderea firmei care a aprovizionat, potrivit procurorilor, 280  de spitale din țară cu apă chioară în loc de dezinfectant. Magistrații Curții de Apel Bucureşti urmează să hotărască dacă va începe sau nu procesul în care compania Hexi Pharma este acuzată de 340 de infracţiuni. Anchetatorii au arătat că, din 2010 până în 2016, Hexi Pharma a obţinut nenumărate contracte cu spitalele din România, pentru livrarea de soluţii dezinfectante, iar analizele au arătat că 20 din 21 de produse ale companiei erau ineficiente în combaterea bacteriilor. Concentraţia acestora era, în unele cazuri, de până la 4 mii de ori mai mică decât cea înscrisă pe etichete. Prejudiciul este estimat la 51 de milioane de lei.

Printre cele circa 280 de spitale care au avut de-a lungul timpului, în perioada iunie 2012- aprilie 2016, contracte cu Hexi Pharma se numără şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Municipal Caracal (aflate pe lista celor 50 de unități sanitare din țară cu probleme) şi Spitalul Orășenesc Balș.

Firma Hexi Pharma furniza la Slatina aproximativ o treime din totalul produselor folosite pentru dezinfecţie. În urma testelor de sanitație efectuate pe 29 aprilie, DSP Olt a stabilit că produsele sunt neconforme.

Spitalul Județean de Urgență Slatina s-a constituit parte civilă în procesul cu Hexi Pharma. Peste 900 de mii de lei este prejudiciul adus de această firmă unității medicale de la Slatina prin livrarea de produse biocide de calitate îndoielnică. În ultimii ani, cea mai mare unitate medicală din județul Olt a raportat lunar zeci de infecții nosocomiale.

Lunar, spitalul din Slatina se aprovizionează cu  dezinfectanți folosiți în activitatea medicală în valoare de circa 80.000 de lei.

SJU, la judecată cu Hexi Pharma. Spitalul slătinean s-a constituit parte civilă