În așteptarea rectificării bugetare

74

Vești bune  pentru cei care așteaptă rectificarea bugetară. Guvernul Tudose operează prima rectificare bugetară din acest an, una pozitivă.  Creșterea economică de 5.8% pe semestrul I a condus, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, la o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei , de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei, anunţă Ministerul Finanţelor Publice.

Astfel, s-au asigurat fonduri suplimentare, după cum urmează:la bugetele locale au fost 697,2 milioane lei pentru:salariile profesorilor din învățământul preuniversitar – 350 milioane lei, centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei, însoțitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei, programul cornul și laptele în școli – 69,1 milioane lei, direcțiile de asistență socială și protecția copilului – 78 milioane lei.

La Ministerul Sănătății s-a asigurat suplimentar  suma de 431 milioane lei pentru plată personalului, în principal personalul medical din unitățile sanitare.

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost asigurate suplimentar suma de 1,775 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafață. Aceste sume vor  asigura integral plata în avans, pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodată se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 finanțate din FEADR.

La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor, asigurarea mentenanței la elicopterele din dotare, achiziția de echipamente de protectie pentru polițiști.

La Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene pentru programul start-up nation suma de  250 milioane lei.

La Ministerul Muncii și Justiției Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferentă pensiilor și drepturi de asistență socială.

La Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinanțarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilității temporare a fondurilor europene.

Diminuările au fost operate în principal de la Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Educației Naționale  din sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene,  motivat de aprobarea cu întârziere a bugetului pe anul 2017, întârzirea procedurilor de achiziție, ceea ce a condus la un grad redus al execuției bugetare pe primele 8 luni din acest an.