Salvatorii din pasiune, pregătiți pentru situații de urgență

74

Învață de la specialiști cum să salveze vieți. Voluntarii ISU Olt înscriși în cadrul programului „Salvator din pasiune„ continuă stagiul de formare în domeniul situațiilor de urgență.

Proiectul „Salvator din pasiune”, lansat la nivel național anul trecut, continuă la Olt. Dacă anul trecut 10 olteni au devenit pompieri voluntari, anul acesta s-au înscris în program 17 persoane (vârste între 17 -54 de ani, 13 femei şi 4 bărbaţi), elevi şi tineri care urmează cursurile unei şcoli sanitare, iar cei de vârsta a doua sunt cadre militare ale Ministerului Apărării Naţionale, patiseri şi statisticieni. Au finalizat deja cursurile de inițiere în acordarea primului ajutor, dar și alte cursuri de pregătire. Orele de curs, chiar dacă nu vor profesa în domeniu, îi vor ajuta să ofere primul ajutor oricând unui seamăn până la sosirea echipajelor de intervenție, și să facă diferența între viață și moarte. Participarea la acest program se poate transforma, în timp, în şansa reală de a accede în structurile ISU ca angajat din sursă externă.

Pregătirea lor pentru a deveni salvatori de nădejde continuă. „Voluntarii înscriși în cele două serii ale programului „Salvator din Pasiune” au început stagiul de formare profesională în domeniul situațiilor de urgență. Stagiul are o durată de 48 de ore, iar acesta asigură însușirea deprinderilor voluntarilor privind tehnicile de intervenție în diferite situații, în condiții de siguranță.”, declară plt.mj Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

https://realitateaoltului.ro/2016/06/27/voluntari-pentru-viata/

Oltenii înscrişi în acest program vor fi ierarhizaţi în mai multe clase de competenţă, în funcție de orele de voluntariat și cursurile parcurse:  voluntarul I poate participa la intervenţii în cadrul echipajelor de prim ajutor calificat; voluntar II li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare; voluntar III este clasa de competenţă care se acordă voluntarilor care dispun de contract de voluntariat de cel puţin doi ani, echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor de bază, iar acestora li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse; clasa a IV-a de competenţă definitivează etapele parcurse de voluntar, asta însemnând un contract de voluntariat de cel puţin trei ani, echivalentul a 720 de ore de voluntariat. Aceştia sunt voluntarii care au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competenţe extinse, şi cursurile de pregătire pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, ulterior putând participa la majoritatea intervenţiilor împreună cu echipajele ISU Olt.

https://realitateaoltului.ro/2017/01/23/o-eleva-cel-mai-tanar-pompier-voluntar/