Fără cozi la ghișee. Taxe și impozite ONLINE, plătite cu CARDUL la încă o primărie din Olt

1483

Oltenii care doresc să scape de drumurile și cozile la ghișeele primăriei pentru plata impozitelor și taxelor locale pot plăti dările online, la ghișeul virtual. Varianta de plată este posibilă însă doar în cazul a 4 primării din Olt și la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Încă o primărie se adaugă sistemului național electronic: cea de la Balș, aleșii locali votând înregistrarea la finele săptămânii trecute.

Deși de circa patru ani cetățenii care nu doresc să facă drumuri la ghișee pentru a-și plăti dările către stat pot alege varianta plății cu card bancar, internet banking sau mobile banking, oltenii pot plăti taxele și impozitele locale sau alte taxe cu un click doar la patru primării din județ și la ANAF. În sistemul naţional electronic de plată online (SNEP) sunt înregistrate, din cele 112 primării din Olt, doar administrațiile municipale Slatina și Caracal, cea orășenească de la Corabia și din mediul rural cea din Bobicești. Potrivit datelor de pe portalul ghișeu.ro, numărul celor care au ales această variantă de plată este de doar 1.829 de persoane: 5 la Bobicești, 43 la Corabia, 379 la Caracal și 1.402 la Slatina, în timp ce la ANAF au plătiți online 5.049 de olteni.

Încă o  primărie orășenească se va adăuga celor din SNEP. Consilierii locali din Balș au votat la ședința de săptămâna trecută înregistrarea primăriei Balș în Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor locale utilizând cardul bancar. Comisionul bancar în cuantum de 0,68% din valoarea fiecărei tranzacții, maxim 30 lei și chiria POS de 10 lei/ lună vor fi suportate integral de către primărie.

Plata online a taxelor și impozitelor

Sistemul dă contribuabililor posibilitatea de a achita online impozite pe proprietăți și taxe, precum și amenzi contravenționale, cu deducerile aferente plății în 48 de ore. Instituțiile publice acceptă toate mijloacele electronice de plată online: internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea. În cazul în care contribuabilul va opta pentru plata impozitelor și taxelor utilizând cardul bancar, atunci poate utiliza carduri Visa, Visa Electron, MasterCard și Maestro emise de orice bancă din țară sau străinătate.

Conform portalului www.ghiseul.ro, prin intermediul căruia se realizează plățile online, sunt disponibile două secțiuni. Pentru secțiunea de plată cu autentificare, sunt necesare un nume de utilizator și o parolă, la finalul tranzacției sistemul va emite contribuabilului o dovadă de plată.

Plata electronică fără autentificare se face fără consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor, putând fi plătite doar taxe și impozite al căror cuantum este deja cunoscut contribuabililor.

Contribuabilii nu mai plătesc comision atunci când achită taxele și impozitele online.