Sursă de apă pentru milioane de locuitori, Dunărea, serbată și în Olt

97

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai regiunii traversate prin 14 state, Dunărea este aniversată astăzi. Cu această ocazie, în Olt, despre importanța acestui fluviu au aflat elevii de la Școala Gimnazială Găneasa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt organizând o excursie tematică.

În fiecare an, statele dunărene aniversează pe 29 iunie Ziua Dunării, eveniment ce marchează semnarea Convenției  privind cooperarea pentru utilizarea durabilă și protecția fluviului Dunărea.

Cum Oltul face parte din categoria județelor riverane fluviului Dunărea, care curge pe teritoriul județului pe o lungime de 47 km, și la noi s-a serbat Ziua Internațională a Dunării.

“Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt împreună cu Administrația Bazinală de Apă Olt a organizat cu această ocazie o excursie cu copiii Școlii Gimnaziale Găneasa, excursie ce s-a  desfășurat pe parcursul unei zile și a inclus vizite la satul neolitic din Drăgănești Olt, muzeul Câmpia Boianului ”Traian Zorzoliu”, C.H.E. Izbiceni- Suc. Hidrocentrale Rm. Vîlcea- U.H. Slatina și  portul Corabia. Pe parcursul excursiei li s-au prezentat informații despre importanța protejării resurselor de apă, copiii fiind recompensați cu dulciuri, diplome, tricouri și șepci. Totodată, ca în fiecare an, Coca-Cola HBC Romania și Asociația Centrul pentru Politici Publice Ecopolis susțin și anul acesta activitățile organizate în cadrul Lunii Dunării de Ministerul Apelor și Pădurilor și Administrația Națională “Apele Române”, la nivelul celor șapte Administrații Bazinale de Apă riverane Dunării, contribuind la educarea și încurajarea cetățenilor să protejeze mediul.”, declară Loredana Nicola, responsabil presă SGA Olt.

Astăzi, toate statele dunărene organizează manifestări dedicate Dunării, pentru a evidenția dorința de a întreprinde măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului.

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Din Munții Pădurea Neagră din Germania și până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km. Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai acestei regiuni.